понедељак, 22. јун 2020.

Djavolja Varoš - mesto gde žive legende


Djavolja Varoš je vrlo interesantna destinacija za izlet. Na oko 300 km od Beograda, 100 km od Niša, 30 km od Kuršumlije, 10 km od Prolom Banje, atraktivno, uzbudljivo, živopisno mesto obavijeno mistikom. Posetu Djavolje Varoši možete da isplanirate i u okviru vikenda u Prolom Banji, spojite SPA vikend sa obilaskom ove atrakcije, šetnjom do vodopada, obilaskom crkve - brvnare....
Do Djavolje Varoši lako je doći, putem Niš-Kuršumlija-Priština. Dobro je obeleženo skretanje gde se uskim asfaltnim putem koji prelazi u prilično dobar put, dolazi do parkinga i ulaska u područje. Dočekaće vas tezge sa suvenirima, magnetima, djavoljom vodom, likerima....prepoznatljivo šarenilo koje je prosto sastavni deo ovakvih mesta. Kupujemo ulaznice od 350 dinara i počinjemo laganu šetnju od nekih 900 m kroz šumu. Nailazimo na interesantne skulpture, prelazimo mostiće, prolazimo pored okna malog rudnika, poznatih Saskih rudnika. Pratimo tok rečice neobične boje koja nas vodi do izvora jako kisele vode, Crveno vrelo. Prolazimo putokaz za crkvu Sv. Petke ali to ostavljamo za povratak.











Vrlo brzo se pojavljuju poznati obrisi kula sa prepoznatljivim kapama. Kule se stvaraju i nestaju i njihov broj je približan, oko 202, smeštene u dve "jaruge", Djavolja i Paklena. Spremite se za dosta stepenica koje vas vode do dva vidikovca odakle sem što ćete napraviti divne fotografije videćete "mlade " kule koje se tek stvaraju i ove, stare, već formirane, grandiozne. Prizor je veličanstven!
 Osećate mistiku koja se provlači kroz zemljane figure. Zamišljam te svatove koji su popivši Djavolju vodu, poludeli i rešili da ožene brata i sestru. Vile su rešile da to spreče pa su zamolile Boga da nešto preduzme. Dunuo je jak i hladan vetar koji je okamenio svatove sa mladencima.







Druga legenda kaže da figure predstavljaju okamenjene djavole koji su dosadili ljudima. Prenoćivši pored crkve, ljudi su se otarasili demona tako što su se oni okamenili. Zato postoji verovanje da ako se maramicom dodirne bolno mesto pa se maramica zaveže za drvo pored crkve, bol i nevolje će nestati.





Na samom ulazu u Djavolju Varoš postoji kafanica koja tada nije radila ali je zato etno kafana Dva ambara, na oko 1,5 km od Djavolje Varoši, radila. Prelepo mesto na reci,etno ambijent, ljubazno osoblje, dobra jagnjetina...sasvim dovoljno da se napravi predah i skupe utisci.








Ako obilazak Djavolje Varoši nije u sklopu boravka u Prolom Banji onda obavezno treba otići do nje. Crkva Sv. Preobraženja je veoma simpatična i treba je obići jer je ujedno i vidikovac a ja obožavam te poglede sa visine.






A onda, naravno, obavezno treba otići do crkve - brvnare, crkve Lazarice, u dolini Prolomske reke na oko 2,5 km od centra Prolom Banje. Sve ovo može da se obidje peške pod uslovom da ste tu bar dva dana pa možete da isplanirate šetnje. Legenda kaže da su se u ovoj crkvi pričestili srpski ratnici pre nego što su pošli u bitku na Kosovu. U porti crkve rastu šljive koje su se  uvijale,po legendi, u pravcu kako su odlazili srpski ratnici ka Kosovu, uvek ih je šest i nemaju plod. Zanimljivo je da šljive kada se presade van porte rastu normalno. Druga legenda kaže da su se šljive uvijale zbog žalosti za knezom i vojnicima koji su išli u smrt. Posle Kosovske bitke i pogibije kneza Lazara nazvana je Lazarica.







Na putu ka crkvi prošli smo pored putokaza za vodopad Soko. Do njega je lepo doći peške jer nije daleko, 2,5km od hotela Radan ali to smo ostavili za drugi put. Jer drugog puta će sigurno biti. Možda na drugačiji način, sa više pešačenja a možda i sa više uživanja na bazenu hotela Radan. Puno je mogućnosti, puno vikenda i pitanja gde otići.



2 коментара: