среда, 31. јул 2019.

Vidikovac Molitva ili drugi pogled na Uvac



Uvačko jezero sa svojim poznatim meandrima i beloglavim supovima je prirodna atrakcija koja privlači veliki broj turista. Obilazak kanjona je najpopularniji sa vode odnosno brodićima. Obilazi se Ledena pećina i penje na  jedan od mnogobrojnih vidikovaca. Čitajući o Uvcu i njegovom obilasku učinilo mi se vrlo interesantna ideja o pešačenju do vidikovaca, odnosno konkretno do vidikovca Molitva. Hodanje obodom kanjona i pogled na meandre mi je definitivno uzbudljiviji nego vožnja čamcem jer je to potpuno drugačiji doživljaj ove neverovatne prirode.
Pošto smo meandre Uvca doživeli sa vode pre dve godine očekivano je bilo da sada krenemo peške do vidikovca i ovu prirodu doživimo na drugi način.
Da bi se došlo do vidikovca potrebno je prvo doći do Sjenice. Na osmom kilometru puta Sjenica- Ivanjica skreće se levo, preko mostića i nastavlja desno makadamskim putem. Tu je početak Uvačkog jezera. Ubrzo nailazite na prvu, prepoznatljivu sliku jezera, kod konobe Avlija Biberović.

уторак, 16. јул 2019.

Sesalačka pećina - izlet i još po nešto


Vreo letnji dan i očekivano pitanje gde ga provesti. Sokobanja je uvek dobar izbor, nije daleko a nudi bogat sadržaj svega i svačega. Izletišta, bazeni, Moravica, restorani....a relativno blizu Niša. I okolina banje nudi mnogo, interesantnih mesta, izletišta spojena sa prirodnim atrakcijama.
U potrazi za nečim novim krenuli smo prema izvoru Moravice. Kada se prodje Sokobanja, putem prema Knjaževcu, na 13-tom kilometru skreće se prema selu Vrelo i tu u blizini se nalazi interesantno izletište na izvoru Moravice. Izvor je u obliku plitkog jezerceta sa ledenom vodom. U blizini vrela je Markova pećina. Nije uredjena sa posetioce ali može da se baci pogled na glavnu dvoranu. Kada smo bili ovde pre mnogo godina bile su merdevine kojim je moglo da se spusti u pećinu.
Na žalost pre mnogo godina je izletište bilo u mnogo boljem stanju nego danas. Neodržavano, pusto...do pećine nismo ni došli jer je put bio skoro neprohodan. Trebalo je smisliti novi plan. Uz kafu i hladno pivo pao je predlog za Sesalačku pećinu. Nismo bili sigurni da je dobra ideja ali želja da vidimo nešto novo je pobedila.

понедељак, 8. јул 2019.

Vrmdžansko jezero - drugi deo i ljudi


Zimsko prolećni utisak koji je ostavilo Vrmdžansko jezero je definitivno bio jak jer je želja da se vratimo na ovo mesto bila velika. Visoka temeratura i želja da se bude negde pored vode naterala nas je da ponovo krenemo put jezera. Prolećna slika zaledjenog jezera je bila još u glavi ali se postepeno topila sa svakim stepenom visoke temperature napolju.
Poznati put koji je vodio do Bovanskog jezera pa dalje prema Sokobanji. Na desetak kilometara pre Sokobanje putokaz pokazuje smer levo ka selu Vrmdži i odatle dalje ka jezeru. Kada se završi asfaltni put ide se makadamskim putem još 2,5 km koji smo u predhodnoj poseti prešli peške. Ovog puta kolima smo došli do samog jezera. Na oko kilometar pre jezera je Etno vodenica - etno restoran, zanimljivo mesto gde može da se pojede nešto, kupi brašno.