четвртак, 16. мај 2024.

Upoznavanje sa Plovdivom

 


Izbor za vikend putovanje do Plovdiva je bilo sasvim slučajno. Reklama za izlet me je naterala da malo pretražim internet i ono što sam pronašla bilo je više nego zanimljivo.

Plovdiv je od Niša udaljen oko 310 km i stiže se za oko 4 sata, pod uslovom da nema gužve na granici što se i desilo jednog aprilskog petka. Smeštaj u simpatičnom apartmanu na 15 minuta od centra i avantura je mogla da počne. 






Za Plovdiv kažu da je najlepši grad Bugarske, drugi po veličini. Kažu i da je najopušteniji grad i najstariji evropski grad. Grad na sedam brežuljaka! I verujte sve se to oseća kada koračate njegovim ulicama prepunih turista. Osećate neki poseban duh umetnosti i hedonizma.

Do starog grada je bilo potrebno preći jedan od mostova preko Marice i to je najbolje uraditi preko pešačkog mosta. Iz prolaza ispunjenog radnjicama izlazite na glavnu ulicu koja duga oko 2 km. Šetajući glavnom ulicom ustvari šetate Filipopolis stadionom čiji se ostaci nalaze ispod i na Đžumaja trgu možete videti njegove iskopine.





Najinteresantniji deo Plovdiva je stari grad. Prelepe uske ulice sa prelepim starim kućama, šarenih fasada. U Stari grad možete ući na više ulaza ali gledajte da to bude Hisar kapija. Neću nabrajati šta treba obići, to može da se nadje na internetu, ali nemojte propustiti Rimsko pozorište Filipopolis. Da naglasim da su ulaznice za sve lokalitete 5 leva sem za Vladičansku baziliku 12, ili recimo 15 leva za obilazak 5 lokaliteta i muzeja. Preporuka je da Stari grad obidjete ranije prepodne, manja je gužva. 














Najuzbudljiviji deo Plovdiva je sigurno Kapana. To je kvart u blizini Starog grada i glavne ulice koji vas ostavlja bez daha. Posebno uveče kada se upale sijalice i sve odiše nekom prelepom, prazničnom atmosferom. To je mreža kaldrmisanih ulica, iscrtanih fasada, interesantnih restorana i kafića prepunih ljudi. Dok hodate prati vas žamor na različitim jezicima, opojni miris hrane, fenomenalni enterijeri...






Kapanu morate obići u svako doba dana, ujutru kada se budi, preko dana, kada od gužve ne možete proći i uveče kada je gužva još veća a atmosfera posebna. 







Ako vas interesuje šoping ili volite brzu hranu u centru, u Plovdivu postoje dva veća tržna centra. 

Upoznavanje sa Plovdivom je počelo ovog aprilskog vikenda i verujem da ćemo se još družiti. Do mora je od njega oko 250km a Pamporovo je udaljeno oko 80km. To je dovoljan razlog da se ponovo sretnemo kao deo nekog novog putovanja.