четвртак, 26. март 2020.

Vikend u Sofiji



Ideja za vikend u Sofiji nekog februara došla je slučajno. Na mail mi je došla ponuda bookinga za destinacije medju kojima je bila Sofija. Prvo, ta ponuda me je naterala da počnem da razmišljam o vikendu a kada sam pregledala ponude shvatila sam da je Sofija odlična destinacija, posebno za nas sa juga Srbije.
Sofija je od Niša udaljena oko 150km tako da je za Nišlije lakše otići u Sofiju na vikend ili u šoping nego u Beograd. U Bugarskoj se plaća vinjeta i to postoji opcija za vikend i ona iznosi 5 eura. Smeštaj u Sofiji nije skup. Možete da rezervišete smeštaj u širem centru sa obezbedjenim parkingom i da sve ono što je važno obidjete peške. Mogu da preporučim smeštaj gde smo mi bili, Visito Aparthouse. Pošto smo u Sofiju stigli u subotu kada je u centru bilo nemoguće naći parking, ovaj smeštaj sa besplatnim parkingom je zaista bio koristan.
Na ulasku u Sofiju možete da svratite u Metro i naravno u Jumbo, ne moram da objašnjavam zašto 😉
Pošto je ovaj vikend bio zamišljen kao kombinacija šopinga i obilazaka krenuli smo prema tržnom centru Mall of Sofia, ne zbog šopinga već zbog hrane jer se tamo nalazi Pizza Lab, mesto gde sami pravite svoju picu koja je odlična. Naravno malo smo obišli i radnje.
Put nas je vodio pored ostataka starog grada Serdika, tržnog centra TZUM i Narodnog Sobranja.






  Krenuli smo do Bulevara Vitoša, ulice koja je puna kafića i restorana još uvek ukrašenih kao da je Nova godina. Naravno greh bi bio ne sesti na piće. Kafići su bili prepuni, u stvari to su one, ciradom, zatvorene bašte na ulici, pune mladih gde je dozvoljeno pušenje jer se verovatno ne vode kao zatvoreni prostor.



Kada smo završili sa pićem već je padao mrak i bilo je veoma lepo šetati ulicama Sofije i gledati lepe, osvetljene gradjevine.   
                                                      Nacionalni teatar Ivan Vazov





Drugi dan smo ostavili za obilazak simbola Sofije, Hrama Aleksandra Nevskog. Pošto je sve važno što treba da se vidi u centru, blizu jedno drugom, prošli smo pored opere, Univerziteta Sv. Kliment Ohridski, najstarijeg univerziteta u Sofiji, crkva Sv. Sofije, Orlov most a za sve to vreme su vrhovi Vitoše pod snegom, stalno privlačili naš pogled.












Obilazak smo završili sa tržnim centrom Serdika u kome je još trajalo sezonsko sniženje. Tako da je pao i mali šoping pre polaska nazad.
Moram da priznam da je ovaj vikend u Sofiji bio pravi izbor. Zato sam i želela da preporučim i predložim jer sam sigurna da mnogima Sofija ne deluje preterano zanimljivo za obilazak. Mnogo je pozitivnih poena na strani Sofije. Blizina, cene u kafićima, restoranima, cena smeštaja, autoput...Sam grad ima zanimljivosti vredne obilaska. Verujem da mnogi imaju predrasude i možda pamte Bugarsku iz nekog predhodnog vremena. Grad je zanimljiv, nije to sve savršeno, naprotiv, ali tog februarskog vikenda osećala sam se veoma prijatno u Sofiji, toliko da sam poželela da opet dodjem.

Нема коментара:

Постави коментар