среда, 26. јул 2023.

Priroda Zvonačke banje

 PRIRODA ZVONAČKE BANJE


Kao neko ko je prvi put u ovom kraju, mogu da kažem, da je to bila ljubav na prvi pogled. Priroda je prelepa kao i mogućnosti za obilazak, pešačenje, kupanje ili jednostavne uživanje pored reke.

Da krenemo od početka. Zvonačka banja je od Niša udaljena oko 100 km. Na nadmorskoj visini od 630m spada u najviše banje u Srbiji. Znači da je ovde temperatura sasvim prijatna a noći hladne, što je za ove letnje dane savršena kombinacija. 

Smeštaj smo našli u etno selu neobičnog naziva, Lili hit. Mesto je dobro da se prenoći, jede i dobra je polazna tačka za obilaske. Bazen u Zvonačkoj banji se nalazi na oko 6 km. Takodje na sličnoj udaljenosti je i polazna tačka za pešačenje na Asenovo kale i obilazak Cedilke, starog kamenog mosta u kanjonu Jerme. Noćenje sa doručkom za dve osobe je 40 eura. 

Kada se nadjem prvi put negde obilazim ono što je najpopularnije a to je za ovaj kraj Asenovo kale.

Nalazi se na 1033 metara nadmorske visine, iznad Zvonačke banje i vrh je planine Ruj. Kada gledate iz bazena u podnožju, prosto deluje nemoguće popeti se ali put ide oko te gromade sa konstantim usponom. Polazna tačka je na putu kod bazena u banji, gde se može parkirati i odatle staza prvo ide do kanjona, pored Cedilke pa onda izlazi na put koji vodi do vrha. Malo dalje uz put postoji tabla sa pravcem za Asenovo kale gde se odmah kreće obeleženom stazom i ne ide se kroz kanjon. Izabrali smo ovu stazu jer je priroda bila baš bujna i put kroz kanjon je bio prilično zarastao. Cedilku smo ostavili za sledeći dan.

Put vodi pored ribnjaka i odlično je obeležen. Uspon je konstantan i za mene staza je srednje teška. Generalno nije strašno ali taj uspon a onda silazak je malo naporan. Kada se dodje do repetitora predstoji još nekoliko stotina metara malo napornijeg penjanja. Tu je postavljena i sajla koja olakšava penjanje na stene i izlazak na vrh. Naravno, svaka muka se na kraju isplati jer je pogled sa vrha prelep. Sam vrh predstavlja plato sa kojeg se vidi Zvonačka banja, selo Rakita, planine Ruj, Greben, Vlaska planina...














Nakon spuštanja i vraćanja istim putem, smeštaja u brvnari, pronašli smo lepo mesto za odmor i ručak uz reku u debelom hladu.


Za sledeći dan smo ostavili Cedilku i obilazak predivnog kanjona Jerme. Staza vodi istim putem kojim se ide za Asenovo kale. Postoji putokaz gde se skreće levo sa puta i ulazi u prelep kanjon reke Jerme. Najuži kanjon u Srbiji jer je najmanji razmak izmedju stena svega 1,5m izmedju litica. Duž kanjona je usečeno nekoliko tunela gde je nekada išla pruga do sela Rakita. Na reci se nalazi kameni most koji ovom mestu daje posebnu draž.









Obilazak Cedilke nije zahtevno pešačenje, više lagana šetnja sa neverovatnim doživljajem. Medjutim pešačenje od predhodnog dana je malo zagrejalo mišiće pa je kupanje u bazenu kod starog hotela Mir bilo zaista lekovito. Bazen je nov, odličan i ujutru nije bilo gužve. Radno vreme je od 10-18h a cena ulaznice je 300 dinara. Ležaljke su 100 dinara kao i suncobran. Medjutim ako dodjete ranije možete zauzeti mesta u hladovini. Postoji kafić, restoran, sladoled......i neverovatan pogled na vrh Asenovo kale.





 Sunce i mineralna voda su nas iscrpili dovoljno da glad i žedj utopimo u simpatičnoj Kafanici Opančić na samoj reci sa pogledom na stene. Tu svaka hrana mora da prija. Ali pored atmosfere hrana je bila zaista dobra. 




Sigurna sam da ćemo se ovde ponovo vratiti. Ima tu još puno staza koje treba ispešačiti a destinacija je odlična za vikend varijantu. Tako da, ako ne znate gde za vikend, ovo je pravo mesto!

Pratite me i na facebooku, Obična i neobična putovanja.