петак, 26. мај 2017.

Umetnost putovanja



Putovanje - jedna reč sa mnogo različitih emotivnih značenja.Poslovno,porodično,vikend,zimsko,
letnje,grupno,u paru,relax,aktivno....Neko ga organizuje jednom godišnje,neko mesečno,neko sezonski,neko vikendom,neko misli da nema prilike da putuje i da odlazak do sela nije putovanje već obaveza.Nekome je putovanje = letovanje = deset dana na moru.Vožnja od tačke A do tačke B,sunčanje,kupanje,šetnja...
Za mene je putovanje umetnost življenja!
To je vrlo ozbiljan a u isto vreme neverovatno zabavan posao.To je sklapanje mozaika,uklapanje aktivnosti,provlačenje lepota,tkanje tananih niti kroz kostur nečega što se gradi i stalno menja.Nema konačnog plana. To je proces koji se stvara,menja,prilagodjava.
Prvi korak je odrediti mesto,zemlju,oblast ,vreme,trajanje putovanja.Putovanje je tog momenta počelo.
Osnova putovanja je smeštaj.Za one koji nemaju vremena,volje ili prosto smisla za istraživanje tu su agencije i njihova ponuda.Ja počinjem sa istraživanjem interneta,sajtova za rezervaciju smeštaja,Booking,Trivago,TripAdvisor,Airbnb, preko Facebook-a a vrlo važno mi je čitanje foruma o putovanjima.Ono što je bitno u izboru smeštaja je ocena ,odnosno komentari posetilaca.U obzir uzimam samo onu ponudu koja ima ocenu preko 8 i dosta komentara i opisa i uvek biram smeštaj koji mogu do nekog roka da besplatno otkažem. Spremite se na dane traženja.
Kada ste rezervisali smeštaj ili bar sveli izbor na par  ponuda, sami ili preko agencije, ili rešili da okušate sreću na licu mesta, bez predhodne rezervacije, počinje mnogo lepši deo. Pre svega planiranje samog puta. Sada postoji dosta aplikacija gde može da se prouči mapa,odredi rastojanje,vreme kao i cena putovanja. Ako je put dugačak nije loše prespavati negde ,što znači da treba obezbediti noćenje na isti način kao i smeštaj ili prepustiti se avanturizmu i naći prenoćište usput. Proučavanje mape za mene znači istraživanje šta usput može da se obidje,gde da se napravi pauza za kafu, ručak. Čak i kada putujemo negde gde smo već bili  i put mi je sasvim poznat uvek pijemo kafu na nekom drugom mestu,svratimo u neku novu kafanu,napravimo ručak u prirodi i stalno istražujem da li može još nešto da se vidi makar i da se malo skrene sa puta.


                                                                   Restoran Stari Bunar , Srbija

                                               

                                                      Restoran i prenoćište Ravnjak,Crna Gora



                                                            Restoran Potkovica,Srbija



                                             Bazen,restoran,prenoćište Jokino vrelo,Zlatibor,Srbija



                                                 Jatare,restoran,prenoćište,Mokra Gora,Srbija


                                                      restoran Ko to tamo peva,Srbija


Kada je put uglavnom isplaniran a kažem uglavnom jer se mnogo puta desilo da se odluke donose i menjaju u trenu dolaze na red one tanke fini niti koje treba uplesti a to je istraživanje samog mesta i okoline. Šta treba obići, na koji način, koliko košta, koliko vremena treba....Sve informacije su smeštene na internetu, što na forumima, blogovima, zvaničnim sajtovima. Kada na nekom forumu pročitam neku zanimljivost onda je istražujem dalje. A veoma su bitne i informacije iz prve ruke, od poznanika koji su već bili i čija iskustva su najdragocenija.

Zadnji potez,možda malo sedefa ili sjaja ili patine je istraživanje gde jesti, šta jesti, popularna mesta za izlazak što se tiče cena, Cene kafe, piva. Gde su veliki,povoljni marketi, pijace. Gde treba kupovati, šta se sme a šta ne sme. A ako se ide u stranu zemlju i par osnovnih reči za sporazumevanje na njihovom jeziku.Letovanja i zimovanja se ipak planiraju dugoročnije i ne može da se utiče na vreme ali za izlete i kraća putovanja dobro je propratiti i vremensku prognozu. Zašto bi dozvolili da vam ta dva dana upropasti loše vreme?!Odložite vikend ako je prognoza loša.

Ono što je važno je da ste otvoreni za promene, otvoreni da probate i nešto novo, da promenite plan u trenutku, da odstupite od uobičajenih šablona. Da pustite mašti na volju, da od najobičnijeg vikenda napravite doživljaj za pamćenje. I slušajte, gde ljudi idu, šta ih je oduševilo, šta im se nije svidelo.
Čak i ako vam surfovanje po internetu ne ide ili nemate vremena, krenite u avanturu i istražujte sami.Verujte, smeštaj se uvek nadje,stvari se nekako uvek nameste.Istražujte, otkrivajte, uživajte u izazovima.

Verujte planine su divne leti. Lepota prirode u sasvim novim bojama. Drugačiji doživljaj a sigurno mnogo aktivnosti. Po pravilu ski centri nude odlične ture planinarenja na okolne vrhove ili bar dobro pešačenje. Sjajna ideja za letovanje je proputovanje i obilazak evropskih gradova.Letovanje nije samo pesak i more.Letovanje je upoznavanje novih mesta, odvajanje od poznate sredine, odmor od svakodnevnih aktivnosti, opuštanje svih mogućih ćelija i upijanje lepota, mirisa. Odmor nije samo letovanje. Možda najzanimljivije putovanje koje sam imala je oktobarski obilazak Grčke. Odlično vreme, gužve baš onoliko koliko treba da ne optereti a da da živost mestima koje obilazite.Rećićete a šta sa letom, zar da radim celo leto ? E tu je na delu mašta i preduzimljivost. Tu su izleti, bazeni, jezera, reke, pecanje, okupljanje društva u vrelim letnjim noćima......


                                                   Jablan jezero,Žabljak,Crna Gora


                                                                              Oslo



                                                             Aker Brygge, Oslo



                                                                       Budimpešta



                                                                           Grčka



                                                                          Grčka


I najvažnije rećiće te lako je sa novcem a šta kada ga nema dovoljno? U pravu ste novac je velika prepreka za putovanje. Najlepše bi bilo spakovati karticu i pasoš i krenuti na put pa gde se zaustaviš. Hoteli, restorani....opušteno....I opet, dovoljno je malo mašte i želje da se nešto menja, da se razbudi ustaljeni ritam života. Može da otputuje kod rodjaka, negde na selo, da se kampuje negde u prirodi, da se izadje pored reke, skuva kafa, ponese sendvič, popne na vrh neke od okolnih planina, okupi društvo u na nekom obližnjem izletištu. Možete biti u najskupljem hotelu, restoranu a da se osećate prazno. Važno je da od svega sebi napravite doživljaj, da u svemu vidite neopisivu lepotu,da pustite sebe da budete radoznali, opušteni, srećni....Za svako sedenje kući po lepom danu postoji mnogo izgovora. A postoji mnogo razloga zbog čega će kuća ostati nesredjena, ručak nespremljen.Razlog je uživanje u životu. Jer putovanja,izleti, vikendi, druženja je nešto što daje poseban sjaj vašem životu i što ostaje kao prelepa uspomena, nešto što se pamti, što zablista u mislima i što daje smisao daljem životu.


                                                         kampovanje na Borskom jezeru



kampovanje na Zavojskom jezeru



                                                                       Piljski vodopad


                                                       Društvo na Drini,Drinska Oaza





понедељак, 8. мај 2017.

Stara Planina Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica - otkrivanje prirodnih blaga Stare Planine

Kada se govori o prirodnim lepotama otkrivanje vodopada spada u najlepša pešačenja. Put uglavnom vodi kroz bogate,sočne šume,pored svežih potoka i reka,koji sve vreme zaokupljaju pažnju tako da se skoro iznenadjeni nadjete ispred vodopada. Ni buka vode ni svež vazduh ne ukazuje na lepotu koja se iznenada stvori ispred vas.


Vodopad Tupavica se nalazi na Staroj Planini,na oko 1050 m nadmorske visine. Za razliku od nekih drugih vodopada do njega je lako doći. Pirotski kraj je bogat šumama,vodom,prelepim pogledom na okolna brda. Kada se odvojite od prelepe panorame Pirota ulazite u šumu,nailazite na crkvu Sv.Ilija a ubrzo ulazite u selo Rsovci,na oko 22 km od Pirota, smešteno pored Visočice gde je bilo naše konačište.




U selu postoje kuće koje nude privatan smeštaj.

 Tu je poznata crkva u pećini,crkva Sv.Petra i Pavla pored Visočice,gde se nalazi poznata freska mladog ćelavog Isusa koju su najverovatnije uradili ispiosnici a datira iz 13 veka.

среда, 3. мај 2017.

Vlasinsko jezero - deo drugi - 1.Maj

Vlasinsko jezero je odlično mesto da se provede par prazničnih dana u društvu prijatelja. Na jednom mestu imate fenomenalnu prirodu ,šetnju  ili ozbiljnije pešačenje do obližnjih vrhova,jezero , vožnja brodićem ili pecanje, par prodavnica koje rade non-stop u slučaju da zafali pića, dva hotela ,hotel Vlasina ,hotel Narcis ,restoran Best, elektranino odmaralište sa restoranom gde može da se popije piće,kafa ,ruča za one koji se nisu spremili za prvomajski uranak i raspalili vatru .
Kao što su prirodne lepote Vlasine prilično neiskorišćene tako je i ponuda smeštaja prilično slaba, odnosno prezentacija tog smeštaja preko interneta.