четвртак, 10. октобар 2019.

Povratak u praistoriju u Risovačkoj pećini



Priča o Risovačkoj pećini počela je jedne letnje večeri u niškoj tvrdjavi na džez festivalu Nišville. U delu gde su se promovisale lepote Srbije u momentu mog prolaska išao je film na velikom platnu o ovoj pećini. Film je uradio svoje! Zainteresovao me je toliko da sam posetu Risovačkoj pećini uvrstila u predstojeći odmor. Trebalo je skrenuti sa puta ka moru nekih 50-tak kilometara. Isplatilo se!
Risovačka pećina se nalazi na samom ulasku u Arandjelovac, oko 190 km od Niša. Postoji putokaz koji vas vodi do besplatnog parkinga i kućice gde se kupuju ulaznice. Cena je 200 dinara i obilazak pećine je isključivo sa vodičem.




Pećina Risovača je slučajno otkrivena 1953. godine. Nije mnogo dugačka, oko 135 m, i nema mnogo pećinskih ukrasa ali je jedna od najbolje istraženih pećina. Njen značaj je u tome što su ovde pronadjeni fosili životinja koje su nastanjivale pećinu pre ledenog doba, mamuti, bizoni, stepski lavovi, jeleni...ali pre svega nastanjivao je pračovek, neandertalac, lovac.
U pećini se nalaze rekonstrukcije pračoveka, odnosno jedne praistorijske porodice u prirodnoj veličini. Takodje i model mladunčeta medveda i rekonstrukcija lava.






Pećina je nastala delovanjem hladnih i toplih mineralni voda,  fizičko-hemijskim procesima u kojima je nastao poludragi kamen oniks. U pećini se nalazi i veoma redak kamen, aragonit. Ukrasa nema mnogo, nalaze se u jednoj od soba u obliku korala. Zato je ovde postavljen aparat za kalcifikaciju koji pokazuje kako se stvaraju pećinski ukrasi što je posebno dobro za decu i njihovo shvatanje ovog prirodnog procesa.
Pećina Risovača je i stanište retke vrste slepog miša - potkovičara.





Risovačka pećina sigurno nije ni najveća ni najjinteresantnija pećina ali ono što je njen veliki značaj je da je antropološki interesantna, jedna od pet pećina na Balkanu gde je živeo pračovek, da je odlično uredjena i da je obilazite sa odličnim vodičem. Njegova priča je jedna od interesantnijih priča koje sam čula. Zahvaljujući njemu obilazak ove pećine je ostavio jak utisak na mene.
U pećini je zabranjeno slikanje tako da nema mnogo slika ali Risovaču svakako morate videti svojim očima. Nadam se da sam vas zainteresovala i dala ideju za izlet ili vikend u ovom delu Srbije. Ovde ima još prelepih mesta koje treba obići, Orašac. Oplenac, Topolu, Bukovičku banju, za koje ovom prilikom na žalost nije bilo vremena.






Нема коментара:

Постави коментар