уторак, 16. април 2019.

Moje slike Istanbula


Počevši od Vizantiona, preko Konstantinopolja i Carigrada dolazimo do Istanbula. Sve su to nazivi ovog neverovatnog grada kroz istoriju. Tokom istorije većim delom je bio najveći grad na svetu a danas je sedmi najveći grad a prvi u Evropi. Sa oko 15 miliona stanovnika (možda i više), jednim moreuzom, dva mora, dva kontinenta nije ni čudo što je deseta najposećenija turistička destinacija.
Moje kratko bavljenje istorijom i geografijom je bilo neophodno da bih dočarala veličinu i značaj ovog grada. Ali tek kada budete u njemu moći ćete da shvatite o čemu vam govorim. O veličini, lepoti, istoriji, tradiciji, gastronomiji, trgovini...Kada vam kažu da je u Istanbulu neverovatna gužva i da je svih 365 dana glavna sezona opet ne možete da zamislite masu ljudi koja obilazi znamenitosti, trgovine, restorane. To što imate u glavi pa puta deset, najmanje!


Kada se spremate za Istanbul
možete na internetu da nadjete mnogo tekstova o tome šta treba videti obavezno, koje destinacije treba da posetite. Na sajtovima tih znamenitosti možete tačno da nadjete radno vreme, neradne dane i cene ulaznica. Ono što je važno je da za obilazak tih znamenitosti je da bi trebalo da poranite. Što zbog redova za kupovinu karte, što zbog toga što je prijatnije razgledati kada nema mnogo ljudi.

                                                                  Plava džamija

                                                                  Aja Sofija

                                                                  Galata most

                                                         Dolmabahče palata

                                                       sa krstarenja Bosforom

                                                           Sulejmanova džamija

                                                             ulaz na pijacu začina


                                                                  Kapali čaršija


                                                                 Galata toranj


                                                                  Trg Taksim


                                                            Istanbul noću
          
                                                                Topkapi palata


Velika je gužva za Topkapi palatu kao i za Aja Sofiju. Budite na otvaranju i neće biti problema. Ulaz u Plavu džamiju je besplatan i šteta bi bilo ne pogledati je. Cisterna Bazilica je mesto koje treba obići a nema gužve pa je to moj predlog za obilazak. Najbolje bi bilo obilaziti ova mesta rano ujutru. Mogu da se rasporede obilasci, svakod dana po nešto, ali ranije. Plava Džamija i Cisterna Bazilica ne traže puno vremena ali Topkapi i Dolmabahče palate traže nekoliko sati za obilazak. Istanbul ima preko 3000 džamija i mnogo muzeja pa treba napraviti dobar plan ako vam je to cilj.

Otići u Istanbul a ne otići u Kapali čaršiju je greh. Prvi tržni centar iz 1400 i neke godine ne bi smeli zaobići ali se spremite za gužvu kakvu ne možete zamisliti. Taj stari duh Istanbula se nastavlja i na Pijacu začina iz 1600-te godine ali se nastavlja i gužva tako da je moje zadržavanje ovde bilo prilično kratko. Masa ljudi je izazaivala neku blagu neprijatnost pogotovu što smo bili upozoreni da dobro čuvamo torbe na ovakvim mestima. Galata toranj je možda najposećenije mesto u Istanbulu ali mi je bilo žao da potrošim par sati u redu da bi se popela na kulu. Prizor je bio lep i sa zemlje. Od kule počinje poznata ulica Istiklal u kojoj masa ljudi koja se kreće gore-dole i koju povremeno prekine stari tramvaj ne umara kao u Kapali čaršiji. Ko želi da uživa u istoriji Istanbula u starom delu gde se nalazi većina ovih znamenitosti može da provede sve vreme boravka. Meni je ipak bio interesantniji onaj moderniji Istanbul, Galata most, Istiklal ulica, trg Taksim, vožnja Bosforom, prelazak u azijski deo...Govorim o deliću onoga što sam uspela da vidim za četiri dana provedenih ovde.

Najveći utisak je na mene je ostavila posebna atmosfera ovog grada. Ljudi, restorani, kafići, hrana. Kažu da u Istanbulu mnogo ljudi jede napolju. Hrana je odlična, ukusna, sveža i jeftina. Restorani su neobični, različiti. Ima za svakoga. Istanbul je poznat po restoranima morske hrane. Kumkapi, na obali Mramornog mora, ima pešačku ulicu sa oko 50 ribljih restorana. Na tezgama pored mora se prodaju školjke punjene pirinčem. Galata most je poznat po ribljem sendviču - Balik Ekmek. U azijskom delu, u Kadikoju, mada ima toga svuda, jeli smo Kokorec - jagnjeća crevca i Midie - dagnje u neobičnom sosu. O baklavama, ratluku, alvi, sladoledu, pudingu bolje je da ne pričam.

                                                               pijaca začina
                                                     
                                                               poslastičara Mado

                                                                školjke u Kadikoju

                                                                   Balik Ekmek

                                                                        šta reći?

                                                               mmmmmmmm

                                                            Kumkapi i  riblji restorani

                                                        jedna od mnogobrojnih poslastičara

                                                                              i još...



Šoping u Istanbulu je posebno poglavlje i ovog puta za to nije bilo vremena. Malo usputne kupovine, bez mnogo zadržavanja. Kupovinu u Kapali čaršiji baš i ne bih preporučila, što zbog gužve što zbog vrste garderobe. Na baklave i ostale slatke djakonije koje mame iz prelepih izloga daćete puno para jer je to ovde prilično skupo.
Vožnju Bosforom ne smete propustiti. Mnogo brodića se nalazi u luci kod Galata mosta odakle počinje vožnja. Kreće se na svakih sat vremena i traje 1sat i 30 minuta. sve vreme ćete imati fenomenalan pogled na evropsku i azijsku obalu sa džamijama, vilama, galebovima koji nas prate u stopu.




Moram da pomenem smeštaj u starom delu grada, blizu svih poznatih znamenitosti. Rezervisala sam ga preko Bookinga. Smeštaj je bio odličan, veoma povoljan sa ljubaznim vlasnikom i za svaku je preporuku. Hagia Sophia Apartment i vlasnik Selami.
O prevozu ne mogu da govorim jer sam svuda išla peške. Jedino sam koristila feribot za prelaz u azijski deo. Aplikacija na telefonu za brojanje koraka je poludela. Sreća je da su restorani, poslastičare i kafići na svakom koraku, za pauzu i prikupljanje snage.

U Istanbul smo išli automobilom, preko Grčke u jednom pravcu i preko Bugarske u povratku. Iako je preko Grčke put duži, oko 1100 km, mnogo je zanimljiviji. Sa jednim noćenjem u Nea Kalikratiji ( zbog toga je i bio duži jer smo malo skrenuli sa puta), put nismo osetili. Naročito kada smo posle Asprovalte nastavili putem pored mora, preko Kavale i Nea Peramosa. Obavezno stajanje na kafu i slikanje učinilo je ovaj deo putovanja veoma prijatnim.





Vraćanje preko Bugarske je bilo prilično dosadno jer se ide nezanimljivim autoputem tako da je 750 km u povratku bilo mnogo zamornije.

Četiri dana je ipak bilo malo za Istanbul. Mislim da putovanje u ovaj grad treba podeliti na etape pa ići u istorijsko razgledanje i obilaske muzeja, posebno u šoping, posebno organizovati gastro putovanje a posebno što bi se meni najviše dopalo besciljno lutanje ulicama Istanbula i obilazak daljih delova grada, posebno azijskog dela. Sem toga i godišnje doba utiče na raznolikost obilazaka jer leti može da se organizuje duža tura Bosforom, noćna vožnja i odlazak do Prinčevskih ostrva.

Kada pitate za Instanbul svako će vam reći da tamo morate da odete. Kažem vam i ja! Čitajte utiske sa putovanja, reportaže i predloge za obilaske. Upoznajte grad virtuelno da bi ste mogli da ga još bolje upoznate uživo.Tek kada budete tamo znaćete šta je to što volite u ovom gradu. Znaćete gde i kako želite da provedete vreme. A vremena je uvek malo. Zato se ljudi vraćaju Istanbulu.





Нема коментара:

Постави коментар