понедељак, 23. октобар 2017.

Ribarska banja - melem za oči i dušu


Sunčani, oktobarski dani teraju na grozničavo razmišljanje gde otići, kako popuniti prve jesenje dane. Ribarska banja je odlično mesto za jednodnevni izlet za nas Nišlije. Za one koji su nešto dalje vikend je sasvim dovoljan da se uživa u njenim lepotama, naravno sem ako ne idete kao pacijent.
Na oko 80 km od Niša, okružena lepom prirodom, ispod Jastrepca, prosto zove da se bar jedan dan u godini provede ovde.
Kako ispuniti jedan dan u Ribarskoj banji zaista nije problem, naprotiv.
Po dolasku i parkiranju ispred ulaza u kompleks banje preporuka je popiti kafu u restoranu vile Vojvodina. Mislim da nisam pogrešila naziv jer ih ima devet u specijalnoj bolnici. Kafa je odlična i cena, sem što se malo duže čeka na konobara. Tu na terasi, ogrejani stidljivim sunčevim sjajem pravite plan za dalje.







 Na nepunih
2 km nalazi se etno selo Srndalje. U toku letnjih meseci organizovan je vozić "Trucko" koji prevozi turiste ali je preporuka da odete peške jer samo na taj način možete da doživite prirodu ovog kraja. Prelepa šuma, odlična staza koja do polovine ide uzbrdo a zatim nizbrdo a tako je znači i u povratku. Taman kada pomislite, šta vam je to trebalo, dolazi nizbrdica i olakšanje.

                                                                  oktobar 2013 god.








oktobar 2017 god.



Do Srndalja treba obavezno doći. Predje se mostić preko reke i dolazite do restorana "Vodenica" koji je u vlasništvu Specijalne bolnice. Ambijent je fenomenalan a dopunjuju ga i brvnara Živković gde postoji mogućnost za smeštaj kao i za jelo. Na žalost "Vodenica" ne radi cele godine, samo od maja do septembra.
                                           Restoran "Vodenica" slikan oktobra 2013 godine










                                         Brvnara Živković, takodje iz oktobra 2013 godine




Slike su iz 2013 godine jer smo ovu posetu Ribarskoj banji koncentrisali na Spa centar, odnosno kupanje u bazenu Spa centra. Cena ulaza na bazen je 600 dinara. Za taj novac dobije se mantil, peškir, papuče ako nemate svoje, kaseta za ostavljanje stvari. Bazen se sastoji iz dva dela koja su spojena, zatvorenog i otvorenog. Voda u bazenu je odlične temperature, oko 35 stepeni, tako da je mnogo prijatnije kupanje napolju. Topla voda omogućava kupanje napolju i u zimskim mesecima, u stvari to ima posebnu draž. Piće može da se pije na ivici bazena jer postoji bar u samom kompleksu. Gužve uglavnom nema u ovom periodu tako da su postojeći rekviziti, mlaznice, jakuzi sedeljke, hidromasažeri... često slobodni. Postoje ležaljke i fotelje za sedenje. Jednom rečju kompletan doživljaj naročito ako ste pre kupanja išli peške do Srndalja.
Jedina mana koja se pokazala u toku zadnje posete je da se vidi zub vremena na bazenu a naročito na mantilima i peškirima koji su dosta propali čak su i pocepani. Jednom postavljen standard ipak bi trebalo održavati jer cena za bazen nije mala.

                                                  Bazen iz oktobra 2013 god. 




                                                    "Gužva na bazenu", oktobar 2017 god.

     

Realno na bazenu ne možete da izdržite više od dva sata u ovom periodu kada je van vode dosta hladno pa većinu vremena provodite u vodi.
Posle pešačenja i kupanja naravno da ste gladni pa požurite u restoran i prenoćište Janus na jagnjetinu. Vila Janus se nalazi na ulazu u banju odnosno izlazu kada krenete kući.  Ne preterujte sa pićem jer vas čeka put nazad a i umor u kombinaciji sa toplom vodom i dobrom hranom uzima danak.
Ako ste u Ribarskoj banji na dva ili više dana onda sem ovih sadržaja dani mogu da se popune posetom manastirima, Djunis, Sv. Roman ili Ruskoj crkvi u Adrovcu. Kruševac je na 30 km a tu je planina Jastrebac. Ako ste finansijski jači a ne obilazi vam se okolina onda lepo vreme može da se provede u Spa centru i isproba još neka njihova usluga.
O lekovitosti banje nema potrebe da govorim. O smeštaju ne mogu jer nisam probala, znam da postoji ponuda na internetu a uživo sve vile lepo izgledaju.
Šta reći sem veliko bravo za ljude koji su vodili i vode banju i koji su od lečilišta uspeli da naprave turističku destinaciju.







6 коментара:

  1. Meni i suprugu treba polu pansion privatno ili u Hotelu JANUS Ili u Etno rezidenciji nedaleko od Ribarske Banje.
    Molimo vas da nas obavestite o cenama smestaja u Avgustu mesecu. Hvalaunapred. Telefon #062 439 808 ili antiratka@gmail.com. Pozdrav Ratka.

    ОдговориИзбриши
  2. Imate li smestaj sa polupansionom u Avgustu za bracni par i koja je cenaÉ 062 439 808,É Ratka

    ОдговориИзбриши
  3. Molim vas za kontakt tel. sa domaćinom iz Brvnare Trucko. Hvale unapred Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  4. Molim Vas,
    kontakt telefon iz brvnare Trucko.
    Broj 060/0475047 je iskljucen. Našla sam ga na njihovom sajtu

    ОдговориИзбриши