четвртак, 29. јун 2017.

Lukovska Banja na jedan dan

Lukovska Banja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji,na obroncima Kopaonika i predstavlja najvišu banju u Srbiji jer se nalazi na oko 680 metara nadmorske visine
Udaljenost od Niša je svega 105 km ali se do banje putuje oko dva i po sata. Put nije loš kao što je bio ranije. Na jednom , zadnjem delu puta ima lošeg asfalta ali nije strašno.
U banji se nalaze dva hotela, Jelak i Kopaonik i oba imaju otvorene bazene sa termalnom vodom. Hoteli deluju sasvim pristojno i komentari na internetu su vrlo pozitivni.
Razlog dolaska u Lukovsku  Banju je bio  pre svega vreo letnji dan  koji je trebalo provesti u nekom od bazena , uživati malo u prirodi za koju svi kažu da je ovde prelepa i naravno videti nešto novo, puniti galeriju slika u našim glavama.
Ne znam da li sam razočarana banjom ili sam možda samo previše očekivala. Bazen u hotelu Kopaonik je veći u odnosu na Jelak pa je bilo  lako napraviti izbor. Bazeni se vide čim se uđe u banju i bilo je jasno da na bazenima nema hladovine. Zaposleni na recepciji je bio veoma ljubazan i pustio nas da pogledamo bazen i procenimo da li nam se sviđa ili ne.
Na pitanje o hladovini nismo dobili nikakav odgovor a u vezi nedostatka suncobrana odgovor je bio da su uklonjeni zbog vetra i moguće štete koju bi napravili ukoliko bi ih vetar podigao. Srećom sami smo procenili da će sam hotel kasnije biti jedan veliki suncobran i da će njegova senka biti veoma korisna.Zbog toga smo prvo otišli do Klimatorijuma, odnosno mesta gde se nalazi veliki broj prirodnih izvora termalne vode,različitih temperatura, prirodni inhalatorijum, kupatilo kralja Milana.







 Nakon kratke pauze i okrepljenja vratili smo se na bazen. Ulaz je 500 dinara i za taj novac ne dobije se ništa sem tople vode. Ležaljke su bile sve zauzete, većinom ostavljenim peškirima verovatno gostiju hotela. Našli smo mesto za stolom bara unutar bazena koji je srećom bio u hladu i uglavnom vreme proveli u divnoj vodi bazena, uz ivicu koja je bila u hladu. Na bazenu može da se popije piće, pojede sladoled. Tu su i tuševi, prostor za presvlačenje i sve je to korektno.  Da nisam doživela profesionalnost na bazenu u Ribarskoj banji ovo bi verovatno bilo dobro. Tamo se za cenu ulaznice dobije ormarić, bademantil i ležaljka.
 Hotel Kopaonik




Sve u svemu izležavanje u vrućoj vodi bazena je bilo prijatno i dalo je snagu da se popnemo na vidikovac kod crkve Sv.Đorđa. Pogled je prelep a pešačenje nije strašno bez obzira na uspon jer put vodi kroz prijatnu hladovinu fenomenalne šume.
Pogled sa vidikovca


Crkva Sv.Đorđa


 Za ostale lepote Lukovske Banje nismo imali vremena a ni snage. Mislim da Lukovska Banja na jedan, vreo dan možda i nije najbolji izbor. Vikend u nekom od hotela je verovatno bolja varijanta.
Mogu da kažem da sam se odlično provela ali da verovatno ne bih ponovo došla. Bilo je sasvim dovoljno za jedan dan!

Нема коментара:

Постави коментар