петак, 9. децембар 2016.

Oslo - ljubav na prvi pogled

Putovanje u Oslo je ideja koja me je dugo opsedala.Izabrali smo mesec novembar što zbog jeftinijih avionskih karata,oko 130 eur povratna za nas dvoje,što zbog perioda koji bi se odužio između letovanja i Nove Godine.Leteli smo Norwegian air-om i sve je bilo u redu.Na aerodromu u Oslu tražili su da im pokažemo povratne karte i adresu gde boravimo.Treba razumeti njihovu opreznost.
Imali smo puno sreće sa vremenom,bilo je sunčano i normalno hladno.Prvo putovanje avionom je bilo uzbudljivo.I eto Osla pod nama.
Bili smo gosti divnih ljudi i mislim da je naš boravak u Oslu bio fenomenalan zbog samih domaćina.Puno su nam olakšali pre svega jer su nas vozili svuda,znaju jezik i način življenja u Norveškoj.Naravno ispoštovali su naše želje u vezi toga šta bi trebalo videti.Nema tu mnogo mudrosti,zna se šta je najatraktivnije.Osim toga imali smo malo dana,celih dva ipo, pa nismo mogli previše da planiramo.
Da napomenem da je dan dosta kratak u ovo doba.U 8 h,kada smo obično ustajali je još uvek mrak i oko 15 h već počinje da zalazi sunce.
Dan prvi:
Obilazak muzeja.Izabrali smo dva,naravno zbog vremena.Jedan je predložila naša domaćica,VIKINGSKIPSHUSET.Ulaz je 80 nok po osobi(oko 8,5 eur).Muzej o vikinškim brodovima,oruđu,posuđu..i svemu što je pronađeno iz tog vremena.Fenomenalno je,treba videti.Drugi je po mom izboru,KON-TIKI muzej,gde je ulaz 100 nok(oko 11 eur).Možda još interesantniji,opet vezan za plovidbu i brodove.

Oba muzeja se nalaze na poluostrvu tako da je i pogled na more tokom naših obilazaka bio prelep.
Sledeći je muzej figura VIGELAND,fascinantan,tu smo već imali zalazak sunca i neverovatnu hladnoću,kao da je bilo deset stepeni manje nego na poluostrvu.Ulaz je besplatan ali je naš boravak zbog hladnoće bio kratak.
Zadnje,luku AKER BRYGGE smo ostavili za kraj.Ne znam da li je to dobro ili loše jer lepo je videti luku preko dana međutim i ova noćna slika je bila predivna zbog ukrasa (Božićni praznici).Tu smo se malo okrepili kafom u Espresso House.Najbolji kapućino koji sam pila ali ne znam cenu jer domaćica nije dozvolila da platim.Uglavnom kafa je oko 40 nok (4,5 eur) a pivo oko 70-100 nok (8-11 eur).Domaćini kažu da je cena kafe svuda slična bez obzira koje je mesto gde se pije,hotel Grand ili neki kafić isto je.Auto smo ostavili malo dalje od luke tako da smo usput videli i kraljev dvor i Nobels Fredssenter i sve ono što se nalazi u tom užem centru.Ono što mi se posebno dopalo je jednostavnost kojom odiše njihova arhitektura.Neki mir,uređenost i lepota te jednostavnosti.
Dan smo završili večerom kod naših dragih domaćina i pričom do kasno u noć.

                                                            VIKINGSKIPSHUSET:






                                                                       KON-TIKI:



                                                                      VIGELAND:








                                                                 Nobelov institut:


                                                                  Kraljeva palata:


                                                                  AKER BRYGGE:










Dan drugi:
Za drugi dan smo ostavili obilazak zgrade opere ali samo iz auta jer je teško naći parking u tom delu grada i otišli na HOLMENKOLLEN,skakaonicu u samom gradu.Može da se popne na skakaonicu ali taj obilazak traje oko 40 min pa nismo imali vremena za to.Međutim i ovo što smo videli je facinantno.Posle skakaonice obišli smo ski centar,žica je radila mada je bio veštački sneg i bilo je skijaša.Pošto je petak,kažu da gužvu očekuju već popodne.Domaćini su nas terali da idemo na skijanje popodne ali zaista je bilo malo vremena.
Pauzu smo napravili na mestu koje je staro oko 120 godina i izgleda prelepo,Frognetsetet,gde obavezno treba probati kolač od jabuke.
Nakon obilaska ski centra i čitavog naselja jednostavnih a preskupih kuća,gde su pojedine kuće pokrivene zemljom sa travom pošli smo put autleta van grada,na putu prema Švedskoj.Autlet podseća na autlet u Inđiji.Znali smo da nećemo ništa kupovati zbog previsokih cena ali eto i to da vidimo,da se uverimo da je Norveška preskupa za nas.Bilo je lepo videti.Norvežani su generalno vrlo veseli,vedri i ljubazni ljudi.
U povratku smo uživali u mnoštvu jezera koja krase Norvešku i svratili u još jedan mali tržni centar.Sve je prelepo,ukrašeno....
Nisam pomenula da smo prvog dana posetili i Srpsku crkvu u Oslu.U duhu samog grada i ona je prelepo jednostavna.

                                                                 HOLMENKOLLEN:




                                                           Frognetsetet i ski centar:





         
                                                   
                                                                  krov od zemlje

                                                                      pogled na more:

                                                                       autlet :


Dan treći :
Zadnji dan smo iskoristili da obidjemo njihovu glavnu i najpoznatiju ulicu sa Božićnim vašarom na ulici.Opušteno,praznično.Probali smo razne djakonije,sireve,dimljenog kita....popili kafu u The Scotsman i posle ručka kod naših domaćina,gde smo  uzgred jeli svežeg bakalara krenuli put Srbije.





U Oslu se dosta voze električni automobili,najvise Tesla i vlasnici tih automobila imaju dosta povlastica.Norvežani mnogo pažnje poklanjaju očuvanju prirodne sredine.

                                                                       Fisker Karma


Šta reći?Srce mi je ostalo tamo.Stalno mi se vraćaju slike lepote koju smo doživeli.I znam treba videti Oslo i leti jer ima mnogo da ponudi.Kupanje,more,jezera,pecanje.....nastavak sledi....






Нема коментара:

Постави коментар