Странице

Moji linkovi

Najnovije

четвртак, 14. децембар 2017.

Prozorac Sveti Ilija - čudo Jelašničke klisure

Pešačenje do prozorca Svetog Ilije je prava avantura za lep decembarski dan. Nije ni čudo što se ovom mestu vraćam obično u ovo doba godine jer letnje vrućine ne bi bile prijatne za penjanje po stenama.
Jelašnička klisura je zanemareno bogatstvo niške okoline. Na samo 10-tak kilometara od Niša atraktivna priroda Jelašničke klisure čini mi se da je trenutno zaboravljena. Možda je tome doprineo i loš put, nemar i bahatost ljudi koji su neke pokušaje sredjivanja ovog dela upropastili. Izletište " Potkapina" gde smo dolazili dok još nije bilo izletište a koje je pre izvesnog vremena obogaćeno stolovima, drvenim suncobranima,mostićem preko Jelašničke reke, na žalost danas izgleda jadno. Most je odnela reka, stolovi i klupe su rasturene, slomljene. Ostala je samo lepota predela koju niko ne može da uništi. Čak ni stanovnici sela iznad klisure koji bacaju otpad u reku i ne čuvaju bogatstvo koje ih okružuje. A bilo je puno ljudi. Izletnika, penjača, planinara, zaljubljenika u prirodu.

уторак, 21. новембар 2017.

уторак, 14. новембар 2017.

Mosor - uvod u planinarenje

Na samo 20-tak kilometara od Niša prostire se Suva planina sa svoja tri vrha, Mosor, Sokolov kamen i Trem.
Mosor je vrh na 985 m i do njega može da se dodje iz pravca Niške Banje, što predstavlja zahtevniju turu, a može kolima da se prodju sela u Jelašničkoj klisuri, Jelašnica, Studena, Čukljenik i na putu prema Bojaninim vodama postoji staza do Mosora sa vidljivim putokazom.
Ova staza je lagana i vodi kroz šumu što je posebno prijatno leti, kada su vrućine.
Medjutim i ove novembarske nedelje vreme je bilo savršeno za pešačenje. Do vrha Mosor ovom stazom stiže se za sat vremena. Savršeno za nekoga ko ide prvi put u osvajanje nekog vrha ili nekoga ko se nije time bavio neko vreme pa je ispao iz kondicije ili jednostavno savršeno da se ispuni prelep novembarski dan.

субота, 11. новембар 2017.

понедељак, 23. октобар 2017.

Ribarska banja - melem za oči i dušu


Sunčani, oktobarski dani teraju na grozničavo razmišljanje gde otići, kako popuniti prve jesenje dane. Ribarska banja je odlično mesto za jednodnevni izlet za nas Nišlije. Za one koji su nešto dalje vikend je sasvim dovoljan da se uživa u njenim lepotama, naravno sem ako ne idete kao pacijent.
Na oko 80 km od Niša, okružena lepom prirodom, ispod Jastrepca, prosto zove da se bar jedan dan u godini provede ovde.
Kako ispuniti jedan dan u Ribarskoj banji zaista nije problem, naprotiv.
Po dolasku i parkiranju ispred ulaza u kompleks banje preporuka je popiti kafu u restoranu vile Vojvodina. Mislim da nisam pogrešila naziv jer ih ima devet u specijalnoj bolnici. Kafa je odlična i cena, sem što se malo duže čeka na konobara. Tu na terasi, ogrejani stidljivim sunčevim sjajem pravite plan za dalje.







 Na nepunih

уторак, 26. септембар 2017.

Mnogo razloga da posetite Crnu Goru


Iz Trebinja,  posle pauze za kafu u Staroj Hercegovini, vrlo brzo se stiže u Herceg Novi. U septembru gužve na putu i na granici nema. U Herceg Novi smo došli u toku pre podneva tako da smo rešili da ceo dan provedemo ovde. Pošto u toku boravka na moru obavezno dodjemo ovde na jedan dan, u samom startu smo već ostvarili jedan deo plana. Herceg Novi je i što se tiče cena dosta povoljniji od ostalog dela primorja.


Naš cilj je Ljuta kao polazna tačka za sve naše avanture.

среда, 20. септембар 2017.

Trebinje - najlepši grad Bosne i Hercegovine



Posle dva noćenja i obilaska Uvca iz sela Radoinja nastavili smo putem ka Pribojskoj banji. Na putu nam se baš u vreme pauze kafu ukazala etno kafanica sa prenoćištem GAJ.


Sledeće stajanje je bilo naravno u Višegradu. Proći ovde a ne svratiti do Andrićgrada makar na sladoled, šteta je.

понедељак, 18. септембар 2017.

Uvac - specijalni rezervat lepote

Plan za ovogodišnje letovanje je u potpunosti uspeo. Prva etapa putovanja je obilazak Uvca. Uvac je idealno mesto na kome može da se napravi pauza na putu ka moru ali isto tako je i savršeno mesto da se provede vikend.
Put nas je vodio preko Kruševca iako je to najdalja destinacija ali je put bolji, brži. Posle Kruševca, na obali Gružanskog jezera, nalazi se prelep restoran My Soul, idealan da se napravi pauza za kafu. Prelep ambijent, pogled na jezero i odlična usluga.


Restoran My Soul


Nastavak puta prema selu Radoinja gde smo imali smeštaj, doveo nas je do restorana Borova glava, posle Zlatibora, koji toplo preporučujem što zbog odličnih cena, što zbog odlične hrane.

среда, 23. август 2017.

Srbija - Bosna - Crna Gora - leto 2017.



Dan 1. Polazak u popodnevnim časovima, vožnja preko Kragujevca, stajanje na kafu, možda i negde na ranu večeru izmedju Čačka i Užica, dolazak uvečernjim časovima u Radoinju i smeštaj.

Dan 2. Obilazak rezervata Uvac, vožnja čamcem, obilazak Ledene pećine i vidikovca Molitva.

Dan 3. Vožnja Radoinjskim jezerom, kupanje, u popodnevnim satima polazak za Trebinje, ručak u   Višegradu u Andrićgradu. Dolazak u Trebinje u večernjim satima, smeštaj.

Dan 4. Obilazak Trebinja, kafa Pod Platanima, Hercegovačka Gračanica, manastir Tvrdoš,                 Arslanaginića most, ručak u starom gradu, uveče izlazak u kafe Hedonija.

Dan 5. Obilazak izletišta Lastva, restoran Vukoje, ako ima vremena obilazak pećine Vjetrenica,           Ručak u restoranu Stara Hercegovina na putu prema Herceg Novom. Nastavak puta prema Ljutoj.     Dolazak u večernjim satima, smeštaj.

Dan 6. Moreeee, formiranje čamca, vožnja, uživanje.......
Planirani obilasci: Poluostrvo Luštica, Rose, Žanjice, rt Arza i istoimena tvrdjava, Plavi horizonti
                              Njeguši i Lovćen
                              Budva uveče...neka svirka u Starom gradu ili u bajkerskom kafe restoranu,                                           zaboravila sam ime, valjda Kod Krsta, gde ima uvek žive rok-kantri muzike
                              Herceg Novi na jedan dan
                              Tivat, Gornja Lastva
                              Izlet iz Kotora do Albanije, ako bude organizovano
                              Ako dozvole uslovi jedno pešačenje do vrha iznad Tivta, Vrmac

Dan 16. Polazak nazad  preko Žabljaka, spavanje negde usput, možda na Žabljaku ili ponovo na     Zlatarskom jezeru.

Dan 17. Dolazak u Niš u večernjim satima.

Na osnovu sajta ViaMichelin ova ruta je bez dodatnih obilazaka na moru 1230 km i košta 82 eura.

Vidimo se po povratku sa slikama i opisima!





среда, 16. август 2017.

Kampovanje na Zavojskom jezeru


 Zavojsko jezero se nalazi na oko
90 km od Niša,15 km od Pirota ispod same Stare Planine.Nastalo je 1963. godine kada se obrušila raskvašena zemlja i preprečila tok Visočice. Tako je nastala prirodna brana na kojoj je kasnije podignuta HE Pirot.
Jezero je dugačko oko 17 km i prostire se od brane do sela Pakleštica gde je i početak akumulacije.
Zavojsko jezero je jedno od najlepših i najčistijih jezera u Srbiji na oko 600 metara nadmorske visine. Boja jezera je nestvarno zelena a kupanje u toploj vodi nezaboravno.

среда, 9. август 2017.

40 stepeni na bazenu Pastirište - Svrljig

Za bazen na Sportskom centru "Pastirište" u Svrljigu kažu da je najlepši u ovom delu Srbije. Nalazi se u samom centru Svrljiga, pored Doma zdravlja, crkve Sv. Cara Konstantina i carice Jelene, gradskog stadiona  FK "Svrljig" a tik uz Timok koji protiče pored njega.
Cena ulaznice je 100 dinara, a cena ležaljke i suncobrana je po 50 dinara. Bazen je nov tako da to mnogo utiče na prvi utisak, još uvek sve to lepo izgleda, čisto je i voda za kupanje je prelepa. Dečiji bazen je možda i lepši od ovog dubljeg, nepravilnog oblika sa par mesta oko šanka, mlaznicama u sredini.
Na udaljenosti od oko 30 km od Niša, za 30 minuta ste tu, pravi je izbor da se posle posla ode na dva-tri sata i provede vrelo popodne na ivici bazena ili ispod suncobrana blizu osvežavajuće vode.
U srednjem delu je šank sa mestima za sedenje gde može da se osim pića kupe i sendviči, palačinke....Cene su sasvim pristojne.
Unos hrane i pića je zabranjen.
Radno vreme je od 11 h do 19 h a vikendom od 10 h do 19 h.
Da bi ste zauzeli mesto, ležaljku i suncobran morate malo da poranite ili da zakasnite. Sem suncobrana hladovine nema, tako da bi trebalo da se razmisli o većem broju ležaljki i suncobrana.

Sokobanja - letnji dan

Kada dodju vreli letnji dani jedini spas je biti negde pored vode. Onda nastaju problemi za prosečnog Nišliju koji bi negde da se kupa, da se mrdne neki kilometar od kuće, da ode negde u prirodu a da nije zaraslo u travu, prepuno djubreta ostavljenog od nazovi izletnika, da nisu slomljene klupe i stolovi...
Na žalost Nišlije nemaju mnogo izbora. Izletišta skoro i da nema i tamo gde je nekada bilo pristojno sada je zapušteno. Okolina Nišave je skoro neupotrebljiva zbog neuredjenosti. Postoji plaža u Ostrovici ali je prilična gužva.

понедељак, 17. јул 2017.

Dunave,moj Dunave.....



Neću pisati o Dunavu. Pisaću o druženju i prijateljstvu koje je Dunav obogatio.O lepoti izlazaka i zalazaka sunca na snažnoj, bogatoj vodi koja neprimetno grabi. O miru i opuštenosti koju širi  plavetnilo neba preslikano u svakoj kapljici vode.


Poziv za druženje, vikend i eto nas na lepom, plavom Dunavu.

четвртак, 29. јун 2017.

Lukovska Banja na jedan dan

Lukovska Banja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji,na obroncima Kopaonika i predstavlja najvišu banju u Srbiji jer se nalazi na oko 680 metara nadmorske visine
Udaljenost od Niša je svega 105 km ali se do banje putuje oko dva i po sata. Put nije loš kao što je bio ranije. Na jednom , zadnjem delu puta ima lošeg asfalta ali nije strašno.
U banji se nalaze dva hotela, Jelak i Kopaonik i oba imaju otvorene bazene sa termalnom vodom. Hoteli deluju sasvim pristojno i komentari na internetu su vrlo pozitivni.
Razlog dolaska u Lukovsku  Banju je bio  pre svega vreo letnji dan  koji je trebalo provesti u nekom od bazena , uživati malo u prirodi za koju svi kažu da je ovde prelepa i naravno videti nešto novo, puniti galeriju slika u našim glavama.
Ne znam da li sam razočarana banjom ili sam možda samo previše očekivala. Bazen u hotelu Kopaonik je veći u odnosu na Jelak pa je bilo  lako napraviti izbor. Bazeni se vide čim se uđe u banju i bilo je jasno da na bazenima nema hladovine. Zaposleni na recepciji je bio veoma ljubazan i pustio nas da pogledamo bazen i procenimo da li nam se sviđa ili ne.

петак, 26. мај 2017.

Umetnost putovanja



Putovanje - jedna reč sa mnogo različitih emotivnih značenja.Poslovno,porodično,vikend,zimsko,
letnje,grupno,u paru,relax,aktivno....Neko ga organizuje jednom godišnje,neko mesečno,neko sezonski,neko vikendom,neko misli da nema prilike da putuje i da odlazak do sela nije putovanje već obaveza.Nekome je putovanje = letovanje = deset dana na moru.Vožnja od tačke A do tačke B,sunčanje,kupanje,šetnja...
Za mene je putovanje umetnost življenja!
To je vrlo ozbiljan a u isto vreme neverovatno zabavan posao.To je sklapanje mozaika,uklapanje aktivnosti,provlačenje lepota,tkanje tananih niti kroz kostur nečega što se gradi i stalno menja.Nema konačnog plana. To je proces koji se stvara,menja,prilagodjava.
Prvi korak je odrediti mesto,zemlju,oblast ,vreme,trajanje putovanja.Putovanje je tog momenta počelo.
Osnova putovanja je smeštaj.Za one koji nemaju vremena,volje ili prosto smisla za istraživanje tu su agencije i njihova ponuda.Ja počinjem sa istraživanjem interneta,sajtova za rezervaciju smeštaja,Booking,Trivago,TripAdvisor,Airbnb, preko Facebook-a a vrlo važno mi je čitanje foruma o putovanjima.Ono što je bitno u izboru smeštaja je ocena ,odnosno komentari posetilaca.U obzir uzimam samo onu ponudu koja ima ocenu preko 8 i dosta komentara i opisa i uvek biram smeštaj koji mogu do nekog roka da besplatno otkažem. Spremite se na dane traženja.
Kada ste rezervisali smeštaj ili bar sveli izbor na par  ponuda, sami ili preko agencije, ili rešili da okušate sreću na licu mesta, bez predhodne rezervacije, počinje mnogo lepši deo. Pre svega planiranje samog puta. Sada postoji dosta aplikacija gde može da se prouči mapa,odredi rastojanje,vreme kao i cena putovanja. Ako je put dugačak nije loše prespavati negde ,što znači da treba obezbediti noćenje na isti način kao i smeštaj ili prepustiti se avanturizmu i naći prenoćište usput. Proučavanje mape za mene znači istraživanje šta usput može da se obidje,gde da se napravi pauza za kafu, ručak. Čak i kada putujemo negde gde smo već bili  i put mi je sasvim poznat uvek pijemo kafu na nekom drugom mestu,svratimo u neku novu kafanu,napravimo ručak u prirodi i stalno istražujem da li može još nešto da se vidi makar i da se malo skrene sa puta.


                                                                   Restoran Stari Bunar , Srbija

                                               

                                                      Restoran i prenoćište Ravnjak,Crna Gora



                                                            Restoran Potkovica,Srbija



                                             Bazen,restoran,prenoćište Jokino vrelo,Zlatibor,Srbija



                                                 Jatare,restoran,prenoćište,Mokra Gora,Srbija


                                                      restoran Ko to tamo peva,Srbija


Kada je put uglavnom isplaniran a kažem uglavnom jer se mnogo puta desilo da se odluke donose i menjaju u trenu dolaze na red one tanke fini niti koje treba uplesti a to je istraživanje samog mesta i okoline. Šta treba obići, na koji način, koliko košta, koliko vremena treba....Sve informacije su smeštene na internetu, što na forumima, blogovima, zvaničnim sajtovima. Kada na nekom forumu pročitam neku zanimljivost onda je istražujem dalje. A veoma su bitne i informacije iz prve ruke, od poznanika koji su već bili i čija iskustva su najdragocenija.

Zadnji potez,možda malo sedefa ili sjaja ili patine je istraživanje gde jesti, šta jesti, popularna mesta za izlazak što se tiče cena, Cene kafe, piva. Gde su veliki,povoljni marketi, pijace. Gde treba kupovati, šta se sme a šta ne sme. A ako se ide u stranu zemlju i par osnovnih reči za sporazumevanje na njihovom jeziku.Letovanja i zimovanja se ipak planiraju dugoročnije i ne može da se utiče na vreme ali za izlete i kraća putovanja dobro je propratiti i vremensku prognozu. Zašto bi dozvolili da vam ta dva dana upropasti loše vreme?!Odložite vikend ako je prognoza loša.

Ono što je važno je da ste otvoreni za promene, otvoreni da probate i nešto novo, da promenite plan u trenutku, da odstupite od uobičajenih šablona. Da pustite mašti na volju, da od najobičnijeg vikenda napravite doživljaj za pamćenje. I slušajte, gde ljudi idu, šta ih je oduševilo, šta im se nije svidelo.
Čak i ako vam surfovanje po internetu ne ide ili nemate vremena, krenite u avanturu i istražujte sami.Verujte, smeštaj se uvek nadje,stvari se nekako uvek nameste.Istražujte, otkrivajte, uživajte u izazovima.

Verujte planine su divne leti. Lepota prirode u sasvim novim bojama. Drugačiji doživljaj a sigurno mnogo aktivnosti. Po pravilu ski centri nude odlične ture planinarenja na okolne vrhove ili bar dobro pešačenje. Sjajna ideja za letovanje je proputovanje i obilazak evropskih gradova.Letovanje nije samo pesak i more.Letovanje je upoznavanje novih mesta, odvajanje od poznate sredine, odmor od svakodnevnih aktivnosti, opuštanje svih mogućih ćelija i upijanje lepota, mirisa. Odmor nije samo letovanje. Možda najzanimljivije putovanje koje sam imala je oktobarski obilazak Grčke. Odlično vreme, gužve baš onoliko koliko treba da ne optereti a da da živost mestima koje obilazite.Rećićete a šta sa letom, zar da radim celo leto ? E tu je na delu mašta i preduzimljivost. Tu su izleti, bazeni, jezera, reke, pecanje, okupljanje društva u vrelim letnjim noćima......


                                                   Jablan jezero,Žabljak,Crna Gora


                                                                              Oslo



                                                             Aker Brygge, Oslo



                                                                       Budimpešta



                                                                           Grčka



                                                                          Grčka


I najvažnije rećiće te lako je sa novcem a šta kada ga nema dovoljno? U pravu ste novac je velika prepreka za putovanje. Najlepše bi bilo spakovati karticu i pasoš i krenuti na put pa gde se zaustaviš. Hoteli, restorani....opušteno....I opet, dovoljno je malo mašte i želje da se nešto menja, da se razbudi ustaljeni ritam života. Može da otputuje kod rodjaka, negde na selo, da se kampuje negde u prirodi, da se izadje pored reke, skuva kafa, ponese sendvič, popne na vrh neke od okolnih planina, okupi društvo u na nekom obližnjem izletištu. Možete biti u najskupljem hotelu, restoranu a da se osećate prazno. Važno je da od svega sebi napravite doživljaj, da u svemu vidite neopisivu lepotu,da pustite sebe da budete radoznali, opušteni, srećni....Za svako sedenje kući po lepom danu postoji mnogo izgovora. A postoji mnogo razloga zbog čega će kuća ostati nesredjena, ručak nespremljen.Razlog je uživanje u životu. Jer putovanja,izleti, vikendi, druženja je nešto što daje poseban sjaj vašem životu i što ostaje kao prelepa uspomena, nešto što se pamti, što zablista u mislima i što daje smisao daljem životu.


                                                         kampovanje na Borskom jezeru



kampovanje na Zavojskom jezeru



                                                                       Piljski vodopad


                                                       Društvo na Drini,Drinska Oaza





Vodopad Tupavica - otkrivanje prirodnih blaga Stare Planine

Kada se govori o prirodnim lepotama otkrivanje vodopada spada u najlepša pešačenja. Put uglavnom vodi kroz bogate,sočne šume,pored svežih potoka i reka,koji sve vreme zaokupljaju pažnju tako da se skoro iznenadjeni nadjete ispred vodopada. Ni buka vode ni svež vazduh ne ukazuje na lepotu koja se iznenada stvori ispred vas.


Vodopad Tupavica se nalazi na Staroj Planini,na oko 1050 m nadmorske visine. Za razliku od nekih drugih vodopada do njega je lako doći. Pirotski kraj je bogat šumama,vodom,prelepim pogledom na okolna brda. Kada se odvojite od prelepe panorame Pirota ulazite u šumu,nailazite na crkvu Sv.Ilija a ubrzo ulazite u selo Rsovci,na oko 22 km od Pirota, smešteno pored Visočice gde je bilo naše konačište.




U selu postoje kuće koje nude privatan smeštaj.

 Tu je poznata crkva u pećini,crkva Sv.Petra i Pavla pored Visočice,gde se nalazi poznata freska mladog ćelavog Isusa koju su najverovatnije uradili ispiosnici a datira iz 13 veka.

четвртак, 4. мај 2017.

среда, 3. мај 2017.

Vlasinsko jezero - deo drugi - 1.Maj

Vlasinsko jezero je odlično mesto da se provede par prazničnih dana u društvu prijatelja. Na jednom mestu imate fenomenalnu prirodu ,šetnju  ili ozbiljnije pešačenje do obližnjih vrhova,jezero , vožnja brodićem ili pecanje, par prodavnica koje rade non-stop u slučaju da zafali pića, dva hotela ,hotel Vlasina ,hotel Narcis ,restoran Best, elektranino odmaralište sa restoranom gde može da se popije piće,kafa ,ruča za one koji se nisu spremili za prvomajski uranak i raspalili vatru .
Kao što su prirodne lepote Vlasine prilično neiskorišćene tako je i ponuda smeštaja prilično slaba, odnosno prezentacija tog smeštaja preko interneta.

понедељак, 20. март 2017.

Vlasina - predeo izuzetnih (neiskorišćenih) odlika

   Predeo izuzetnih odlika -Vlasina nalazi se na teritoriji opštine Surdulica i delom opštine Crna Trava. Predeo čine manje i veće "mahale" od kojih su najveće Vlasina Rid,Vlasina Okruglica,Vlasina Stojković. Biser Vlasine je veštačko Vlasinsko jezero na 1230 metara nadmorske visine okruženo planinskim vrhovima Čemernikom na oko 1680m,Vrtopom na 1721m,Strešerom na 1876m. Površina jezera je 16,50 km2 a dužina veoma razuđene obale je 36 km tako da Vlasinsko jezero predstavlja najveće veštačko jezero u Srbiji kao i jezero na najvećoj nadmorskoj visini.To znači da je sezona kupanja na Vlasini kratka i da je voda uglavnom hladna. U najtoplijem mesecu,avgustu,temperatura vode je oko 18 stepeni.Takođe, to znači da je u toku zime jezero uglavnom celo zaleđeno sa debelim slojem leda koje omogućava klizanje i koji se prilično dugo zadržava.

понедељак, 20. фебруар 2017.

Na krovu Makedonije - Popova Šapka

Odlazak na Popovu Šapku se desio prilično slučajno. Razgovor sa prijateljima,ponuda za zajedničko putovanje i eto nas na putu prema Skoplju.
Skoplje je grad koji ne smete propusti,makar na kratko. Čuvene statue,mostove možete i da preskočite ili vidite na brzaka kao čudo graditeljstva. Ono što smo mi videli na proputovanju kroz Skoplje je planina Vodno koja se uzdiže iznad Skoplja. Najviši vrh je Krstvar na 1066m do koga se dolazi gondolom i na kome je postavljen čuveni Milenijumski krst visine 66m. On je ujedno i najviši krst na svetu. Karta za vožnju gondolom je 100 denara(oko 200 dinara). Kada izađete iz gondole pruža se fenomenalan pogled na Skoplje.Tu možete da uživate u prizoru,ima klupa za sedenje,može da se popije piće.

четвртак, 26. јануар 2017.

Podsećanje - Prozorac Sveti Ilija ili Gde ste bili januara 2015?













Januara 2015. neobavezna zimska šetnja se pretvorila u fenomenalan izlet.Reč je o Jelašničkoj klisuri i pešačenju do prozorca Sveti Ilija. Utisak je bio toliko dobar da sam poželela da ovakav dan ponovim sa prijateljima. Rezultat toga je plan izleta koji je napravljen posle tog dana a koji će sada videti svetlost dana.Nema datuma samo ideja kako da se provede dan i razbije monotonija svakodnevnice. Idemooooo!!!!




PEŠAČKA TURA

JELAŠNIČKA KLISURA

PROZORAC





Jelašnička klisura, udaljena desetak kilometara od Niša, nalazi se u atarima sela Jelašnica i Čukljenik. Nastala je intenzivnim vertikalnim usecanjem Jelašničke reke u krečnjačke stene. Najveća nadmorska visina iznosi 580 metara (Radovanski kamen ili Radov kamen), a najmanja visina je 293 metara.

Klisura je uska sa strmim stranama. Njeni odseci su stepenasto raspoređeni i vodenom erozijom razbijeni na stenovite rtove, usamljene zupce, platna i stubove. Bogata morfološka ornamentika, koja klisuri daje veoma atraktivan izgled, dopunjena je specifičnim oblicima kraške erozije: prozorcima, potkapinama, šupljinama i kavernama u stenama. Veličinom, lepotom i bizarnošću svoga položaja posebno se ističu prozorci Kupina i Sveti Ilija.









            POLAZAK  :  Skupljanje u Jelašničkoj klisuri u 10.30h.Polazak u 11.00 h
        TRAJANJE :  Pešačenje traje 2,5 sata sa pauzom od 30 min I kraćim pauzama u toku pešačenja.
          PAUZA :      Pauza od 30 min kod Prozorca uz kuvano vino .    




          POVRATAK :Povratak oko 13.30 h na isto mesto odakle se krenulo kod pećine I stolova gde će se organizovati ručak I zabava do mraka.

          ŠTA PONETI :
                     crno vino za kuvanje ili rakijicu ko neće vino ili ko šta hoće
                     čaše,šoljice I slično
                     kuvalo ko ima
                     voda
                     kobasice,hleb,piće za ručak
                     čokoladice kome pada šećer
                     I najvažnije......
            
  
                            
                                      
Šetnja je lagana,rekreativna sa puno pauza tako da se preporučuje svima I onima koji nemaju kondicije.

          PREPORUKA:
                   Posebno se preporučuje ženama jer nema spremanja ručka I čišćenja kuće
                   Muškarcima ,nema gunđanja žena
                  Svima koji bi radije da se druže I budu na vazduhu a ne kući u krevetu ispred televizora

         

                                                   Kovačević company