Странице

Moji linkovi

Najnovije

понедељак, 8. мај 2017.

Vodopad Tupavica - otkrivanje prirodnih blaga Stare Planine

Kada se govori o prirodnim lepotama otkrivanje vodopada spada u najlepša pešačenja. Put uglavnom vodi kroz bogate,sočne šume,pored svežih potoka i reka,koji sve vreme zaokupljaju pažnju tako da se skoro iznenadjeni nadjete ispred vodopada. Ni buka vode ni svež vazduh ne ukazuje na lepotu koja se iznenada stvori ispred vas.


Vodopad Tupavica se nalazi na Staroj Planini,na oko 1050 m nadmorske visine. Za razliku od nekih drugih vodopada do njega je lako doći. Pirotski kraj je bogat šumama,vodom,prelepim pogledom na okolna brda. Kada se odvojite od prelepe panorame Pirota ulazite u šumu,nailazite na crkvu Sv.Ilija a ubrzo ulazite u selo Rsovci,na oko 22 km od Pirota, smešteno pored Visočice gde je bilo naše konačište.




U selu postoje kuće koje nude privatan smeštaj.

 Tu je poznata crkva u pećini,crkva Sv.Petra i Pavla pored Visočice,gde se nalazi poznata freska mladog ćelavog Isusa koju su najverovatnije uradili ispiosnici a datira iz 13 veka.
Crkva je do pre desetak godina bila zapuštena da bi danas bila u priličnom dobrom stanju.Napravljene su kamene stepenice do masivnih vrata crkve koje su osvetljene a od skoro je osvetljen i put do same crkve.Šetnja do crkve noću je poseban doživljaj jer svetlo baca posebne senke na stene koje u očima posmatrača mogu da izgledaju kao obris Bogorodice ili obris nekog drugod sveca.







Put prema vodopadu vodi od Rsovaca preko Visočke Ržane, Dojkinca. Na tom putu lepo je obići Jelovičko vrelo,jedan od  izvora reke Visočice a jedan od najjačih izvora na Staroj Planini,u blizini sliva Dojkinačke i Jelovičke reke. Izvor je dubine od oko 50 m i zanimljiv je po tome da jednom godišnje u približno istom periodu,avgusta meseca presuši na par sati.



 Od Dojkinaca se odvaja put kojim se do vodopada stiže za oko sat i po vremena laganog hoda. Uz put se prelazi preko više potočića a sve vreme se ide uz Dojkinačku reku putem prema Arabinju. Do vodopada je oko 5 km makadamskog puta.Ukoliko imate terensko vozilo može autom da se predje veći deo puta ali ne bi to preporučila jer  je doživljaj lep zbog prirode i lepota koje se vide samo kada se ide peške. Kada se dodje do kamenog mosta preko Dojkinačke reke putokaz pokazuje da se ide preko mosta odakle se ubrzo dolazi do još jednog mosta koga trenutno nema,koji je odnela reka,tako da treba skrenuti pre kamenog mosta i ubrzo se dolazi do vodopada.
Maj mesec je dobar za obilazak vodopada jer je on bio u svoj svojoj lepoti.Lepota prizora,vazduh pun kapljica vode i svežine,snaga vode koja ovde prikazuje onu svoju lepu stranu. Samo priroda može da napravi takvu kombinaciju boja,slapove vode koja se prelama preko crvenih stena a sve to ušuškano zelenilom okolnog drveća.


                                                                   










Na povratku smo hteli da obidjemo planinarski dom u Dojkincima,smešten pored same Dojkinačke reke ali je bilo gostiju pa nije bilo zgodno da ga obidjemo..Inače planinarski dom je nastao od renovirane vojne karaule i ima kapacitet od 60 mesta,dve grupne spavaone sa zajedničkim kupatilom,tri apartmana,zajedničku kuhinju,trpezariju. Verovaćemo na reč da je sjajan iznutra kao što je spolja.


Proći kroz Dojkince a ne obići Kafanu bio bi greh. Svratili smo da probamo domaće točeno pivo. U pravom etno ambijentu pivo je imalo poseban šmek. Odličnog ukusa i povoljne cene ( 80 dinara mala krigla ).






Dočekali su nas Rsovci,još jedno spavanje. Trebalo je da dan završimo pripremanjem pastrmke ali ribnjak na Vrelu nije radio. Dan smo završili sa noćnom posetom crkvi Sv,Petra i Pavla. Doživljaj je bio kompletan. Slike su se smestile u memoriju u mozgu,spremne da se pojavljuju kada im se ne nadaš i hrane dušu i telo. Ove slike su tu da nahrane vašu maštu i stvore želju da i vi nešto ovako doživite.

Нема коментара:

Постави коментар