Странице

Moji linkovi

Najnovije

среда, 16. август 2017.

Kampovanje na Zavojskom jezeru


 Zavojsko jezero se nalazi na oko
90 km od Niša,15 km od Pirota ispod same Stare Planine.Nastalo je 1963. godine kada se obrušila raskvašena zemlja i preprečila tok Visočice. Tako je nastala prirodna brana na kojoj je kasnije podignuta HE Pirot.
Jezero je dugačko oko 17 km i prostire se od brane do sela Pakleštica gde je i početak akumulacije.
Zavojsko jezero je jedno od najlepših i najčistijih jezera u Srbiji na oko 600 metara nadmorske visine. Boja jezera je nestvarno zelena a kupanje u toploj vodi nezaboravno.
U odnosu na Niš jezero nije blizu pa je bilo logično da se isplanira boravak od bar dve noći u šatorima, naravno jer to dopunjuje utisak prelepe prirode karakteristične za Staru Planinu. Može da se nadje smeštaj u vikendicama ali biti na Zavojskom jezeru a ne boraviti u prirodi sve vreme umanjuje doživljaj lepote.
Jedina mana jezera je to što je obala uglavnom strma pa je teško naći lepo,usamljeno mesto za šator. I zato naoružajte se strpljenjem jer tamo gde je lepo već ima ljudi. Blizu brane, na mestu zvano Buljarice kampuju izvidjači i tu je okolina malo pitomija. Dosta se kampuje kod Belskog mosta ali tu nema hlada što može da bude dosta nezgodno.
U vreme kada smo mi bili nivo jezera je dosta pao pa je strma obala još više došla do izražaja.  U potrazi za dobrim mestom krenuli smo prema selu Pakleštica. Jedan sporedni, neupadljiv put doveo nas je do rta gde smo našli odlično mesto sa hladovinom. Malo smo imali sreće jer je livada bila pokošena, bilo je ogradjeno ognjište i videlo se da tu ljudi kampuju. Ovog vikenda očigledno nisu imali nameru da dodju. Postavljeni su šatori i uživanje je moglo da počne!






  Ako hoćete pošteno da se okupate, da plivate u fenomenalnoj čistoj vodi,Zavojsko jezero je pravo mesto za to. Još ako imate čamac kao što smo mi imali doživljaj je kompletan. Dok u Nišu nije moglo da se diše na neverovatnih 40 stepeni mi smo se u šatorima noću uvijali u vreće i ćebad.









Posle predivnog dana i večeri su bile prelepe, uz svetlo lampi, prelepe priče, zvuke gitare i žamor prijatelja zaljubljenika u prirodu......























Нема коментара:

Постави коментар