Странице

Moji linkovi

Najnovije

понедељак, 18. септембар 2017.

Uvac - specijalni rezervat lepote

Plan za ovogodišnje letovanje je u potpunosti uspeo. Prva etapa putovanja je obilazak Uvca. Uvac je idealno mesto na kome može da se napravi pauza na putu ka moru ali isto tako je i savršeno mesto da se provede vikend.
Put nas je vodio preko Kruševca iako je to najdalja destinacija ali je put bolji, brži. Posle Kruševca, na obali Gružanskog jezera, nalazi se prelep restoran My Soul, idealan da se napravi pauza za kafu. Prelep ambijent, pogled na jezero i odlična usluga.


Restoran My Soul


Nastavak puta prema selu Radoinja gde smo imali smeštaj, doveo nas je do restorana Borova glava, posle Zlatibora, koji toplo preporučujem što zbog odličnih cena, što zbog odlične hrane.


Smeštaj je bio u selu Radoinja na putu prema Pribojskoj banji. Vrlo pristojan a utisak je bio još prijatniji jer smo bili potpuno sami. Postoji i sajt na internetu Zlatarska jezera.

O Uvcu, jezerima, pećinama može da se pročita na internetu, tako da potpuno spremni uživate u onome što vas čeka. Tu su naravno i vodiči, rendžeri koji vam dodaju još neku informaciju i upotpune doživljaj.
Specijalni rezervat Uvac je zaista remek delo prirode. Tri jezera se nastavljaju jedno na drugo. Radoinjsko, Zlatarsko i Uvačko jezero. Uvačko jezero je poznato po meandrima po kojima se organizuje vožnja, po pećinama, vidikovcima, beloglavim supovima. Po rečima našeg domaćina i Radoinjsko jezero ima prelepe meandre koji se obilaze čamcem ali vremena nije bilo. Vremena je bilo samo za kupanje u hladnoj i prečistoj vodi Radoinjskog jezera.
Za vožnju po Uvačkom jezeru treba dan, dva ranije pozvati ljude koji se time bave. Mi smo dobili broj telefona ali je lako naći ljude koji organizuju vožnju. Polazak je bio kod brane na Uvačkom jezeru i mogu reći da zaista nisam očekivala toliko turista. Obilazak traje oko četiri sata, možda i malo duže i vredi svaku paru. Cena je 1000 dinara plus 250 dinara za taksu i ulaznicu u Ledenu pećinu. Obuhvata vožnju, obilazak Ledene pećine i penjanje na vidikovac.Šta da pričam o lepoti koja vas okružuje, o Beloglavim supovima koji se nalaze na obroncima kanjona, o ledenih 6 stepeni Ledene pećine, o pogledu koji oduzima dah kada se popnete na neki od vidikovaca? Vodostaj jezera je bio nizak ali nije uticao na lepotu predela.










Ledena pećina







Vidikovac



Iako je vožnja čamcem meandrima veoma zanimljiva ipak je pogled sa vidikovca obeležio ovu avanturu zvanu Uvac. Slike zaista ne mogu da dočaraju lepotu predela i zato morate da ga doživite. Uvac je mesto koje ne smete propustiti. Sem vožnje dobro bi bilo peške obići vidikovce, postoje markirane staze i mislim da je to možda i veći doživljaj. Ali to ćemo ostaviti za neki drugi put.
Sledećeg dana nastavili smo put prema Trebinju.

Нема коментара:

Постави коментар