недеља, 16. децембар 2018.

Novembarski vikend u Solunu


Želja da se negde ode ovog novembra odvela me je u Solun. Solun i Grčka uglavnom se vezuju za leto, za more. Solun je grad u koji se svrati u prolazu i to uglavnom u šoping. Zato je veoma interesantno bilo naći se ovde u ovo doba godine.
Šta videti u Solunu za dva dana? Kratko je vreme za ozbiljne obilaske pa smo zato akcenat bacili na neobaveznu šetnju. Pošto smo bili smešteni u Nea Kalikratiji prvo smo obišli ovo malo mesto, oko 30-tak kilometara udaljeno od Soluna. Nea Kalikratija je interesantna leti baš zbog blizine Soluna a zimi je mesto koje je živo i gde dosta radnji i taverni radi i u ovo doba godine.


Prvi dan smo iskoristili da do Soluna dodjemo obalom, ne autoputem. Tako smo obišli sva mala mesta, ustvari praktično predgradje Soluna, plaže gde Solunjani idu. Počevši od plaže Sahara, redjala su se mesta Nea Iraklia, Epanomi, Nea Michaniona, Nea Kerasia, Aja Triada, Perea.

понедељак, 19. новембар 2018.

Pogled na Sićevačku klisuru sa vrha Kusača



Divan novembarski dan, idealan za pešačenje, izmamio nas je napolje, u prirodu. U potrazi za destinacijama u blizini grada i lakim pešačkim turama naišla sam na Kusaču. Vrh na obroncima Sićevačke klisure sa koga se pruža prelep pogled na samu klisuru i okolne planine. Opis je obećavao! Blizu grada, nadmorska visina 711 m, trajanje pešačenja oko 1 sat.
Put je vodio od Niša prema Niškoj Banji, odnosno prema selu Jelašnica. Kod Jelašnice se ne skreće desno prema selu već se nastavlja pravo prema selu Kunovica. Ubrzo se dolazi do table za selo i skreće se levo. Pre ulaska u samo selo, baš kod table sa nazivom, odvaja se put levo koji ide još stotinak metara. Odatle se nastavlja pešice zemljanim putem. Oznake su slabo uočljive ali nije teško pratiti put naročito ako koristite navigaciju.

четвртак, 11. октобар 2018.

"Vidrište" - novo izletište nadomak Niša

             
                
Na oko 20-tak kilometara od Niša nalazi se selo Miljkovac. Ono zbog čega je Miljkovac interesantan u ovoj priči je Toponička reka koja je u njegovoj blizini a zahvaljujući prelepoj prirodi, napravila mesto okupljanja izletnika i svih onih koji bi rado da pobegnu od grada, buke i vrućine.
Poznat je ovaj deo i po izvoru termalne vode gde su ljudi, samoinicijativno dolazili na kupanje i lečenje u dosta lošim, nesredjenim uslovima.
Nalaze se tu i ostaci vizantijskog utvrdjenja "Gradište", ostaci srpskog srednjeevropskog zamka  kao i crkva Sv. Nikole.
Svako je ovde dolazio zbog nekih svojih razloga.
Nas je privlačila priroda i bovak u prirodi, druženje, kampovanje uz zvuke gitare, rashladjivanje u osvežavajućoj Toponičkoj reci za vreme letnje žege.
Ni loš, makadamski put nas nije sprečavao kao ni mnoge druge ljude pa je nekada trebalo poraniti vikendom i zauzeti mesto.
Vest da je grad uz pomoć donacije uložio novac u sredjivanje nekog izletišta blizu Niša me je zaista usrećila. Niš je zaista siromašan uredjenim mestima a i ono po nešto što je napravljeno je već upropašćeno i neodržavano.
Zato je ovu vest trebalo pod hitno proveriti i uveriti se svojim očima kako to u stvarnosti izgleda.

среда, 19. септембар 2018.

Drina - hiljadu lica jedne reke


Posle prelepog boravka na Goliji krenuli smo prema Drini i našem smeštaju u mestu Gvozdac, 15km od Bajine Bašte putem kojim do sada nismo išli, preko Ivanjice, pored manastira Studenica,preko Arilja pa onda kod Požege poznatim putem za Užice, preko Kadinjače do našeg odredišta. Pominjem ovaj put do Požege ne bez razloga. Put koji praktično zaobilazi Goliju pa je i priroda božanstvena. Saobraćaja nema, put je solidan, pun krivina pa je i vožnja sporija. Ali vam to pruža mogućnost da u toj prirodi uživate. Neverovatno iskustvo. Uz puno stajanja bogami put je potrajao nekoliko sati, možda 6-7 h ali kažem sa puno stajanja, kafe u prirodi, ručka u Užicu, sladoleda uz put...
Dolazak u kućicu na Drini i uzbudjenje što je tu pred nama. Jak huk vode koji tako prija ušima ispunjenih gradskom vrevom. Smeštaj u kome smo bili nije posebno vredan pomena, vikendice Stefan i Bogdan, simpatične i ne mnogo skupe. Dobro je što smo bili sami, odličan deo sa roštiljem, ognjištem...,terasa na prelepoj reci gde smo provodili predivne večeri uz zalogajčiće i vino i ispijali jutarnju kafu sa odsjajem sunca iz reke. Sve ostalo vreme smo posvetili obilasku koliko smo mogli. Neka mesta smo ponovili a na neka smo prvi put bili.

четвртак, 13. септембар 2018.

Vodopadi reke Izubre - putovanje u septembru


Destinacije za kratak odmor u septembru ove 2018. godine su veoma lako odredjene. Golija, gde nikada nisam bila i Drina, gde sam ranije bila ali u drugačijim aranžmanima. Do ovih destinacija sam slučajno došla, istražujući etno sela i interesantne smeštaje u etno kolibama i vajatima. Ovaj deo Srbije ih je zaista pun. Tržeći dobru lokaciju, dobar smeštaj i dobru cenu a pod uslovom i da je u datom terminu slobodno, došla sam do vile Maja u selu Rudno na Goliji. Sve pohvale za smeštaj i domaćine. Prelepa brvnara je doprinela lepom utisku i boravku na ovoj planini.


U istraživanju Golije preko interneta, odnosno šta obići a da nije previše zahtevno izdvojili su se vodopadi na reci Izubra.

среда, 15. август 2018.

Kopaonik u letnjem izdanju


Priča o Kopaoniku je uglavnom vezana za sneg, zimu i skijanje. Letnji Kopaonik je uglavnom prisutan u prolazu, na putu ka moru gde se pravi pauza za kafu. Moje upoznavanje sa planinama u letnjoj varijanti je počelo sa Žabljakom. Iskustvo je bilo neverovatno jer Žabljak ima punu letnju, avanturističku sezonu. Bansko je ostavilo takodje neverovatno dobar utisak na drugačiji način. O Tari da ne pričam. Tara je definitivno lepša leti nego zimi. Vlasinsko jezero niste doživeli ako ga niste prošli kroz sva godišnja doba. A onda je logična bila želja da se ode i na Kopaonik i da se ta neverovatna planina doživi i leti. Neverovatno je kakva je to promena planine u zavisnosti od godišnjeg doba. Druga atmosfera, drugačija lepota i drugačiji doživljaj.

четвртак, 5. јул 2018.

Planinarski dom Dojkinci ili kako spojiti druženje i lepote Stare planine


Prilikom obilaska Stare planine i vodopada Tupavica, maja prošle 2017. godine prošli smo pored Planinarskog doma u Dojkincima, na samoj obali reke, pored puta. Slika je bila toliko upečatljiva da se odmah rodila ideja o boravku u domu, koji bi bio polazna tačka za obilazak prirodnih lepota, i završna tačka gde bi se sumirali utisci uz muziku i dobru hranu. Tačno za godinu dana ideja je bila realizovana.

уторак, 17. април 2018.

Temišvar - lek za prolećnu monotoniju


Kada bolje razmislim naslov vog teksta nije dobar. Temišvar je odličan izbor za svako godišnje doba ali proleće i jesen su nekako periodi izmedju aktivnog leta i ništa manje zanimljive zime. Sem toga i prijatnija temperatura za šetnju i obilaske kao i to što je ovo kratka tura, vikend tura, čine ovu destinaciju idealnom za ova dva godišnja doba.
Mislim da nema potrebe da opisujem Temišvar i njegove zanimljivosti jer toga ima na internetu koliko hoćete. Ono što je interesantno, bar u mom slučaju , je to što smo se odlučili za jednodnevnu turu preko agencije. Kombinacija u sopstvenom aranžmanu je uvek bolja ali u ovom slučaju je presudilo to što, kada se radi o jednodnevnom izletu je ipak bolje da vas neko drugi vozi. Osim toga veoma je praktično i to što imate vodiča koji vas provede kroz najznačajnije delove grada.
Mana ovakvog aranžmana je da možete da naidjete na agenciju koja vas vozi starim autobusom, sa pokvarenom klimom i putovanje pretvori u katastrofu. Agencija o kojoj govorim je MM Tours iz Niša. Moje predhodno iskustvo sa njima na putovanju do Budimpešte je bilo odlično ali ovo putovanje me je nateralo da ih izbrišem sa spiska agencija.

петак, 23. фебруар 2018.

Popova Šapka - u isto vreme, na istom mestu



Povratak na Popovu Šapku je usledio mnogo brže nego što sam mislila. U isto vreme, februara, na istom mestu, u vikendici Puljo. Ovog puta planina nas je dočekala sa mnogo više snega ali i dalje sa lepim vremenom, suncem zbog koga ova planina deluje još lepše.
Vikendica Puljo ima sve što vam treba. Na malom prostoru sve je lepo ukomponovano a najlepši deo je pogled na planinu i ski staze. Velika terasa, obasjana suncem na kojoj se ispijala kafa i piće posle napornog dana na snegu, je glavni adut ovog smeštaja. O domaćinu nema potrebe govoriti. Uostalom ne bi se vratili na isto mesto da nešto nije bilo dobro.