уторак, 17. април 2018.

Temišvar - lek za prolećnu monotoniju


Kada bolje razmislim naslov vog teksta nije dobar. Temišvar je odličan izbor za svako godišnje doba ali proleće i jesen su nekako periodi izmedju aktivnog leta i ništa manje zanimljive zime. Sem toga i prijatnija temperatura za šetnju i obilaske kao i to što je ovo kratka tura, vikend tura, čine ovu destinaciju idealnom za ova dva godišnja doba.
Mislim da nema potrebe da opisujem Temišvar i njegove zanimljivosti jer toga ima na internetu koliko hoćete. Ono što je interesantno, bar u mom slučaju , je to što smo se odlučili za jednodnevnu turu preko agencije. Kombinacija u sopstvenom aranžmanu je uvek bolja ali u ovom slučaju je presudilo to što, kada se radi o jednodnevnom izletu je ipak bolje da vas neko drugi vozi. Osim toga veoma je praktično i to što imate vodiča koji vas provede kroz najznačajnije delove grada.
Mana ovakvog aranžmana je da možete da naidjete na agenciju koja vas vozi starim autobusom, sa pokvarenom klimom i putovanje pretvori u katastrofu. Agencija o kojoj govorim je MM Tours iz Niša. Moje predhodno iskustvo sa njima na putovanju do Budimpešte je bilo odlično ali ovo putovanje me je nateralo da ih izbrišem sa spiska agencija.
Medjutim ni loš autobus nije mogao da upropasti prelep dan u Temišvaru. 30. mart je osvanuo prelep za razliku od predhodnih dana. Vožnja do Temišvara nije predugačka ali je čekanje na granici obavezno. Ono što je dobro je da je sve značajno u Temišvaru u centru i sve može da se obidje peške. Tura počinje od Trga Ujedinjenja gde se nalaze Srpska saborna crkva Sv. Djordja i nasuprot nje Rimokatolička crkva. U centralnom delu je spomenik, Stub kuge. Sledeći je Trg Slobode sa muzičkom i pozorišnom akademijom. Zatim sledi Trg Pobede sa zgradom Opere na jednom kraju i Rumunskom sabornom crkvom na drugom. Naravno sve ove znamenitosti su obogaćene cvećem, golubovima, turistima, egzotičnim tezgama sa suvenirima, hranom, restorani i kafići u kojima se teško dolazi do mesta. Nemojte da propustite da probate nacionalni specijalitet "kurtoš", sa orasima, kokosom, cimetom i vanilom. To zadovoljstvo dopunjeno sladoledom košta oko 300 dinara.
Ako rešite da se odmorite uz hladno pivo probajte domaće, Ursus pivo. To zadovoljstvo košta oko 750 dinara sa sve pogledom na tezge, ljude i prelepe gradjevine na centralnom trgu.













Kada vam dosadi šetnja po trgovima veoma blizu je Julius mol, ogroman, lepo uredjen tržni centar. Tamo može da se, kada se umorite od kupovine, odlično jede. Na zadnjem spratu je ogromna ponuda brze hrane. Što se tiče šopinga koji u ovom slučaju nije bio prioritet, moram da primetim da zaista ima mnogo radnji, brendova, veliki izbor robe. Radnje kojih ima kod nas su tamo mnogo bolje snabdevene, mnogo je bolji izbor. Cene su prilično visoke ali u to vreme nije bilo mnogo sniženja, uglavnom 20-30 % što i nije bio neki popust.


Valuta u Rumuniji je lei i lako se menja u menjačnicama. 1 eur je 4,5 ron.
Zaključak je da Temišvar treba obavezno posetiti. Prelep gradić kao odličan izbor za proleće ili jesen. 
I naravno, dobro birajte agenciju.

Нема коментара:

Постави коментар