уторак, 1. август 2017.

Sokobanja - letnji dan

Kada dodju vreli letnji dani jedini spas je biti negde pored vode. Onda nastaju problemi za prosečnog Nišliju koji bi negde da se kupa, da se mrdne neki kilometar od kuće, da ode negde u prirodu a da nije zaraslo u travu, prepuno djubreta ostavljenog od nazovi izletnika, da nisu slomljene klupe i stolovi...
Na žalost Nišlije nemaju mnogo izbora. Izletišta skoro i da nema i tamo gde je nekada bilo pristojno sada je zapušteno. Okolina Nišave je skoro neupotrebljiva zbog neuredjenosti. Postoji plaža u Ostrovici ali je prilična gužva.
Mesta gde smo nekada odlazili, Ženeva na Nišavi, viseći most kod Brzog Broda, prostor kod bazena u Vrežini, Sićevo....sve je to zaraslo, prljavo ili puno....
Okolna jezera kao što su Krajkovačko, oko 30 kilometara od Niša ili Brestovačko jezero, oko 70 km, nisu loša za kupanje ali okolina nije uredjena i obično je gužva u ovom letnjem periodu.
Takodje tu je Bovansko jezero na oko 50 km od Niša. Jezero nije loše za kupanje.Voda je prilično čista i topla ali okolina nije ništa posebno.Plaža je puna i nema hladovine a voda prilično prljava zbog dosta kupača. Ima i dosta ribara koji zauzimaju dobra mesta. Ovde je najbolje doći sa čamcem i tražiti mesta za kupanje ali...
Realno najbolji izbor je Sokobanja, oko 70 km od Niša. I tako evo nas jednog vrelog, nedeljnog dana na putu ka banji. Sve lepote Sokobanje ostavite za niže temperature kada može da se šeta i razgleda jer stvarno ima šta da se vidi. Mi smo ovog puta tražili gde da se rashladimo i izbegnemo 38 stepeni u Nišu. Što se toga tiče ovde je veliki izbor, Akva park, malo luksuznije Soko Terme ili nekoliko plaža na Moravici....Župan, Tesnac, Šest Kace, Tri Kace, Dzentlmen, Lepterija.



 Župan je pun i dobar je za decu a malo dalje, kada se prodje tesna staza, dolazi se do kamenite plaže sa lepim dubinama za kupanje i skakanje sa okolnih stena u, samo ime kaže,  kace koje je priroda napravila.










Da se ne lažemo, Moravica je ledena ali prelepa, zelena i tako osvežavajuća na ovaj vreo dan. Ono što je bitno gužve nema verovatno zbog nepristupačnosti. Nema ni hlada tako da mleko za sunčanje na telo i skok u reku! I najbolje ne mrdajte odatle. Neki sendvič, hladno pivo u ručnom frižideru i sve brige nestaju. O lepotama Sokobanje ne moram da pričam...slike su tu...ali uživo je još lepše.






Нема коментара:

Постави коментар