петак, 8. март 2024.

Na obroncima Jastrepca - Bela stena

 



Jastrebac je za mene bio otkriće. Otkrila sam ga jednog letnjeg dana, slučajno. Došli smo da vidimo šta ima, popili kafu i rešili da se vratimo i bolje se upoznamo sa ovom planinom.

Ovog puta je bio prvomartovski dan, odlične temperature za pešačenje. 

Za prvo pešačenje biramo najpoznatiju stazu, preko vidikovca, Sokolovog kamena do Bele stene.

Polazak je od planinarskog doma do koga se može doći automobilom i snabdeti vodom. Prodje se desno pored doma i odmah upada u oči ogroman planinarski znak gde treba ići. 



Staza je odlično markirana. Put vodi kroz šumu i samo pešačenje je prelepo jer mislim da je ova šuma jedna od lepših koju sam videla. Čak i u ovo doba, kada još nije ozelenela, je prelepa. 







Prva tačka na koju se nailazi je fenomenalan vidikovac i prva pauza za uživanje.




Put nastavlja kroz šumu do sledeće tačke, Sokolovog kamena, prepoznatljivog po sokolu kao čuvaru ove prirode.





Opet nastavak kroz mističnu šumu koja se ispunila maglom i dala puno materijala za fotografisanje.





Konačno izlazak na Belu stenu i 1256m nadmorske visine. Pogled na Kruševac su nam sakrili oblaci ali nisu smanjili uživanje.





Staza je srednje teška zbog konstantnog uspona. Savladava se nadmorska visina od oko 800m za oko 3,5 sata ili više ako se duže zadržavate na prelepim vidikovcima. Povratak nije manje naporan zbog velike nizbrdice i traje oko 2-2,5 sata.

Na Jastrebcu se nalazi hotel Jastrebac Lake Resort (Trajal) gde smo rešili da prespavamo i provedemo i sutrašnji dan. Cena sobe za dve osobe sa doručkom je 5.200 dinara i odlično je za jednu noć. Rucak, okrepljenje i doručak na terasi pored jezera ulepšao je celokupni doživljaj.

Sledeća priča, nova staza, jer se Jastrepcu morate vratiti.



Нема коментара:

Постави коментар