уторак, 14. новембар 2017.

Mosor - uvod u planinarenje

Na samo 20-tak kilometara od Niša prostire se Suva planina sa svoja tri vrha, Mosor, Sokolov kamen i Trem.
Mosor je vrh na 985 m i do njega može da se dodje iz pravca Niške Banje, što predstavlja zahtevniju turu, a može kolima da se prodju sela u Jelašničkoj klisuri, Jelašnica, Studena, Čukljenik i na putu prema Bojaninim vodama postoji staza do Mosora sa vidljivim putokazom.
Ova staza je lagana i vodi kroz šumu što je posebno prijatno leti, kada su vrućine.
Medjutim i ove novembarske nedelje vreme je bilo savršeno za pešačenje. Do vrha Mosor ovom stazom stiže se za sat vremena. Savršeno za nekoga ko ide prvi put u osvajanje nekog vrha ili nekoga ko se nije time bavio neko vreme pa je ispao iz kondicije ili jednostavno savršeno da se ispuni prelep novembarski dan.



Staza nije zahtevna, čak se može reći da je veoma prijatna. Uspon je blag a na mnogim mestima ga i nema. U prijatnoj šetnji sa pogledom na Mosor, koji se sve više i bolje vidi sa svakim korakom dolazi se do podnožja vrha. E sada nastupa malo naporniji uspon koji sva sreća kratko traje. I vredi truda jer naravno tek kada se popnete na sam vrh Mosora pukne pogled na Sokolov kamen, Trem iza njega, Nišku Banju, Zaplanje ......











Silaskom u podnožje avantura se ne završava već naprotiv upotpunjuje kobasicama i pivom sa pogledom na postignuti cilj i uzbudjenjem koje donosi priroda i divlja lepota Suve planine.




Нема коментара:

Постави коментар