уторак, 26. септембар 2017.

Mnogo razloga da posetite Crnu Goru


Iz Trebinja,  posle pauze za kafu u Staroj Hercegovini, vrlo brzo se stiže u Herceg Novi. U septembru gužve na putu i na granici nema. U Herceg Novi smo došli u toku pre podneva tako da smo rešili da ceo dan provedemo ovde. Pošto u toku boravka na moru obavezno dodjemo ovde na jedan dan, u samom startu smo već ostvarili jedan deo plana. Herceg Novi je i što se tiče cena dosta povoljniji od ostalog dela primorja.


Naš cilj je Ljuta kao polazna tačka za sve naše avanture.
Ljuta je minijaturno mesto sa jednom prodavnicom, prelepim kamenim kućama i uredjenim pontama. Nema kafića, barova, samo jedan luksuzni restoran na izlazu iz mesta. To i nije mnogo važno jer u Crnoj Gori ništa nije daleko.
Boka Kotorska je stvarno biser Crne Gore. Sva lepota mora uokvirena prelepim mestašcima, kamenim kućama, starim delovima grada, okolnim planinskim vrhovima daju neku posebnu egzotičnost celoj slici. Kada kažem more, mislim na Boku!






Svako mesto u Boki je lepo na svoj način i zaslužuje malo vremena za obilazak, šetnju, kafu ili piće. Kotor kao polazna tačka sa svojim starim gradom, Perast, Risan, Herceg Novi. Sa druge strane Prčanj, Stoliv, Tivat. Poluostrvo Luštica sa svojim mestima Krašići, Radovići, Rose, Žanjice, plažom Plavi Hotizonti. Njeguši i Lovćen, brdo Vrmac,selo Gornja Lastva odakle gledate na zaliv sa svih strana i visina.
Tivat mora da bude upisan  na kartu obilazaka. Luka Porto Montenegro je fascinantna, posebno noću.





Brdo Vrmac i istoimena tvrdjava je odlična destinacija za jedno prepodne kada nije visoka temperatura. Pešačenje od dva sata ne predstavlja neki poseban napor jer je pogled na Kotor i zaliv fenomenalan tako da pešačenje može i duže da traje ako stajete na svaki vidikovac kao što smo mi radili. Put kojim se penje je stari austrougarski put od kamena i predstavlja atrakciju kao i tvrdjava koja je na žalost dosta zapuštena.
Pogled na zaliv
Tvrdjava Vrmac

 Put do Lovćena i selo Njeguši je atrakcija koja se doduše doživljava kroz vožnju autom i podjednako ostavlja bez daha.


Polusotrvo Luštica zaslužuje jedan dan da se posveti obilasku. Put ide maltene obodom poluostrva a kada udje u unutrašnjost oduševe vas maslinjaci kojih ovde ima u izobilju. Najinteresantnije mesto je sigurno mesto Rose u koje ne može da se udje autom jer tamo i nema ulica. Ulazite pravo na ponte. Prolazite pored kamenih kuća, poneke ležaljke i tako do male crkve okružene hotelom potpuno uklopljenom u ambijent mesta. Mir, lepota, pomešani mirisi mora, kamena, biljaka....




Prevlaka

Na Luštici je nikao pravi grad, kompleks koji se zove Luštica Bay.

A onda u sred kamena i betona na koji smo se već navikli otkrijemo sitan pesak i pravu peščanu plažu, Plavi Horizonti odnosno plaža Pržno.


Budva je 16 kilometara udaljena od Kotora, tako da mir i spokoj Boke Kotorske može da se naruši gužvom i vrevom starog grada u Budvi i drugačijom atmosferom Petrovca, Rafailovića, Miločera...Ako se nastavi još dalje, prema Baru pa sve do Ulcinja i Ade Bojane ulazite u potpuno novu sliku drugačijih predela.






Plaža Galebova Stena izmedju Dobrote i Ljute


Plaže sa druge strane Kotora, u mestima Muo, Prčanj i Stoliv su šljunkovite i veće, kombinovane sa pontama.
Pogled is Prčnja


Ako krenete dalje, udaljite se od mora, imate Žabljak, Biogradsko jezero, Skadarsko jezero, Ostrog...
Postoji mogućnost da se preko agencija ode do Dubrovnika, Skadra, Tirane ili Drača u Albaniji. Predhodne godine smo obišli Dubrovnik a ove godine smo rešili da vidimo Skadar.
Utisak nije bio poseban. Grad na sastavu reka Drim i Bojana, jedan od najstarijih gradova Evrope i drugi grad po veličini u Albaniji, obećavao je dosta. Na žalost ovde su razlike velike, automobili i konjske zaprege, vile i udzerice jedne pored drugih, grad bez semafora...U Skadru postoji stari deo grada, ulica sa kafićima, pijaca i deo sa tezgama i prodajom svega i svačega i najlepši deo grada, tvrdjavu Rosafa, koja je realno ostavila najjači utisak sa. Što se tiče cena one nisu baš tako niske kao što se priča a gužva i haos na granici su upotpunili celokupnu atmosferu. Ručak smo imali u prelepom restoranu Vila Bekteshi gde smo dve pice i dva točena piva platili 12 eura. U Skadru može da se kupuje prilično povoljno, bar tako kažu, obuća, torbe, maslinovo ulje...mada izbor i nije neki ili možda treba znati. Mi smo ipak išli turistički.






Svesna sam da sam ovom prilikom izostavila puno lepih mesta. O nekima sam već pisala ranije a neka ću tek obići. Nekim mestima se uporno vraćam.

Ono što je važno za putovanje i boravak su cene a u Crnoj Gori cene su sasvim pristojne. Postoje veliki marketi gde su cene kao u Srbiji ili čak i niže. Cena ribe, u slučaju da se ne upeca, takodje nije visoka. Brancina smo plaćali 6 eura. Cena piva  na moru je uglavnom 2 eura a u unutrašnjosti i manje. Ni restorani nisu preskupi, pica je izmedju 5 i 8 eura. Naravno da su luksuzniji restorani  skuplji ali govorim o normalnijim mestima i dnevnim varijantama. Dve ležaljke i suncobran u Herceg Novom je 5-6 eura, ali ja ih nisam koristila jer kada imate čamac doživljaj je sasvim drugačiji.
Ako volite aktivan odmor ovde toga ima na pretek. Planinarenje, rafting, pecanje, ronjenje....
Koliko još da nabrajam, koliko još razloga da nadjem da vas ubedim da posetite Crnu Goru. 

Нема коментара:

Постави коментар