четвртак, 28. март 2019.

Rtanj i ja


Legende, mitovi, energija, vanzemaljci, savršen geometrijski oblik a pre svega uzbudljiva lepota prirode je dovoljan motiv i izazov da se krene u osvajanje ove planine. Meni je pre svega izazov da se popnem na najviši vrh Šiljak planine Rtanj bio pogled sa vrha o kome svi pričaju. Mozda i ta nota misterije koja negde stoji i čini ovu prirodnu piramidu tako tajnovitom.
Penjanje na Rtanj je, što se tiče onog praktičnog dela, vrlo lako. Sve je dobro obeleženo, prvo putokazima a onda i planinarskim znakovima. Na ovu planinu je moguće popeti se raznih strana. Severna strana je, kažu najlepša i najzahtevnija. Najčešće se penju planinari sa južne strane, iz pravca sela Rtanj i etno sela Balašević. Najlakše je iz pravca sela Mužinac.Odlučili smo se za ovaj pravac jer nismo u sjajnoj kondiciji a  iz pravca Niša ovo je najkraći put.

недеља, 24. март 2019.

Malo a veliko - Vrmdžansko jezero


U potrazi za lepim mestima i interesantnim pešačkim turama uputili smo se jednog lepog martovskog dana put Sokobanje. Kada se prodje Bovansko jezero, na oko 12 km od Sokobanje, skreće se levo prema selu Vrmdža. U selu se nalazi Crkva Svete Trojice i interesantan etno muzej koji može da se obidje. Crkva je inače polazno mesto pešačke ture prema Vrmdžanskom jezeru i u blizini se nalazi lep vidikovac.