Странице

Moji linkovi

Najnovije

уторак, 16. јул 2019.

Sesalačka pećina - izlet i još po nešto


Vreo letnji dan i očekivano pitanje gde ga provesti. Sokobanja je uvek dobar izbor, nije daleko a nudi bogat sadržaj svega i svačega. Izletišta, bazeni, Moravica, restorani....a relativno blizu Niša. I okolina banje nudi mnogo, interesantnih mesta, izletišta spojena sa prirodnim atrakcijama.
U potrazi za nečim novim krenuli smo prema izvoru Moravice. Kada se prodje Sokobanja, putem prema Knjaževcu, na 13-tom kilometru skreće se prema selu Vrelo i tu u blizini se nalazi interesantno izletište na izvoru Moravice. Izvor je u obliku plitkog jezerceta sa ledenom vodom. U blizini vrela je Markova pećina. Nije uredjena sa posetioce ali može da se baci pogled na glavnu dvoranu. Kada smo bili ovde pre mnogo godina bile su merdevine kojim je moglo da se spusti u pećinu.
Na žalost pre mnogo godina je izletište bilo u mnogo boljem stanju nego danas. Neodržavano, pusto...do pećine nismo ni došli jer je put bio skoro neprohodan. Trebalo je smisliti novi plan. Uz kafu i hladno pivo pao je predlog za Sesalačku pećinu. Nismo bili sigurni da je dobra ideja ali želja da vidimo nešto novo je pobedila.

Na 12-tom kilometru od Sokobanje na istom ovom putu prema Knjaževcu je putokaz za skretanje ka selu Sesalac. put je dobar, asfaltni i samo na kraju vrlo kratka deonica je makadam. U blizini sela je izletište Sesalačka pećina a tu se nalazi i kafanica koja radi sezonski.


Dosta klupa i stolova lepo uklopljenih u ovaj ambijent čine ovo izletište veoma lepim.




U sklopu izletišta se nalazi i pećina. Ulaz u pećinu je veliki i oko 200 metara hodnika je osvetljeno ali na žalost nismo uspeli da nadjemo prekidač i upalimo svetlo tako da smo kretanje dalje nastavili u mraku osvetljavajući put telefonima. Moram da priznam i da je glupiranje u mraku u pećini bilo veoma zanimljivo posebno kada smo došli do mesta gde su se čuli a povremeno i videli slepi miševi.
Kažu da nekim hodnikom može da se dodje do podzemnog jezera ali zbog neosvetljenosti nismo mogli bezbedno da istražujemo. U pećini, bar ovaj deo koji smo videli nema mnogo ukrasa. Oni se verovatno nalaze dublje.Temperatura  je bila veoma prijatna u odnosu na spoljnu tako da smo odlagali izlazak iz nje.











Pored pećine vodi put do minijaturnog veštačkog jezera nastalo pregradjivanjem Sesalačke reke. Voda je prilično mutna od mulja i ne izgleda privlačno za kupanje ali na 35 stepeni kupanje je bilo nezaboravno. Na žalost ili na našu sreću malo je bilo ljudi pa je gastronomski deo izleta mogao da počne. roštilj, pivo....i sve to sa pogledom na pećinu....savršeno.



Prava završnica ovako lepog dana je bilo kupanje na Moravici na Župan plaži i hladno piće u interesantnoj etno kafanici, mislim da se zove Pufnica, sa stolovima rasporedjenim po šumi, medju drvećem.


Što bi rekla jedna, meni bliska osoba, da bi čovek doživeo nešto lepo i novo potrebno je malo muke i truda ali se sve to na kraju isplati.



Нема коментара:

Постави коментар