Странице

Moji linkovi

Najnovije

понедељак, 13. јануар 2020.

Ako Vas put nanese u Nojrupin



Nojrupin je malo mesto u pokrajini Branderburg koje leži na najvećem jezeru u ovoj oblasti, Ruppiner See. Nalazi se na oko 80 km od Berlina. Od Berlina do Nojrupina se stiže vozom za oko 2 sata sa jednim ili više presedanja. Ovde živi oko 30000 stanovnika i bez obzira na to što je turističko mesto, dosta je mirno. Većinu stanovništva čine stariji i porodice sa malom decom.
Stari Nojrupin je veoma interesantan. Ulice su od kaldrme i kamena. Dosta je razudjen, pa ovako mali broj stanovnika živi na prilično velikom prostoru.







Grad je poznat pod imenom Fontanestadt. Teodor Fontane, predstavnik nemačkog realizma, je rodjen ovde.
Simbol grada je crkva Klosterkirche iz 13. veka sa dva visoka tornja u koje može da se udje.







U pešačkoj zoni se nalazi stara gimnazija i spomenik Fridrihu Vilhelmu. Ovde i na samom jezeru se nalaze i prelepi kafići sa onom prepoznatljivom nemačkom atmosferom.















Na samom jezeru se nalazi wellnes centar Fontane Therme sa restoranima i bazenima sa lekovitom vodom.












U novom delu Nojrupina se nalaze simpatične, niske zgrade sa uredjenim dvorištima. Mali tržni centar, nekoliko velikih megamarketa, DM, Yisk......od svega po malo. Ali ako se posle 20 h nadjete na ulici suočićete se pustim gradom i tek po nekim biciklistom koji će vas čudno odgledati. Jedino u restoranima ima ljudi u to vreme.

Ruppiner See je interesantno jezero sa mnogo mogućnosti ali je za njegovo pravo upoznavanje potrebno lepo i toplo vreme. Zato, vidimo se ponovo na leto!





Нема коментара:

Постави коментар