Странице

Moji linkovi

Najnovije

петак, 23. фебруар 2018.

Popova Šapka - u isto vreme, na istom mestu



Povratak na Popovu Šapku je usledio mnogo brže nego što sam mislila. U isto vreme, februara, na istom mestu, u vikendici Puljo. Ovog puta planina nas je dočekala sa mnogo više snega ali i dalje sa lepim vremenom, suncem zbog koga ova planina deluje još lepše.
Vikendica Puljo ima sve što vam treba. Na malom prostoru sve je lepo ukomponovano a najlepši deo je pogled na planinu i ski staze. Velika terasa, obasjana suncem na kojoj se ispijala kafa i piće posle napornog dana na snegu, je glavni adut ovog smeštaja. O domaćinu nema potrebe govoriti. Uostalom ne bi se vratili na isto mesto da nešto nije bilo dobro.





Ski centar Popova Šapka nalazi se na 18 km od Tetova, oko pola sata krivudavim putem.
Puno snega, prelepa planina u koju se već neko vreme ništa ne ulaže. Najbolja staza, Ceripašina, često ne radi. Do nje vodi dvosed. Za 25 minuta, koliko traje vožnja, pošteno se smrznete ali je pogled neverovatan. Kada se nadjete na oko 2600 metara ostajete bez daha.



Dvosed Sveti Ilija vodi do blage staze Aerodrom i dalje sidrom do crvene staze, Pionirsko brdo. Za vreme našeg boravka nije radio što je dovelo do velike gužve na sidru, Babin izvor, koje vodi takodje do staze Aerodrom koja je odlična za početnike.
Ima tu još staza, tri tanjira, dva sidra, dva dvoseda. Cena dnevnog ski pasa je 700 denara (1400 dinara), poludnevnog 600 denara (1200 dinara), jedne vožnje 200 denara.

Samo naselje se nalazi na 1700 metara nadmorske visine. Puno interesantnih vikendica i staza za pešačenje ako dosadi skijanje. Tu su i dva stara hotela, Popova Šapka i Slavija ali i novi luksuzni hotel sa spa centrom - Skardus.
Na stazi se nalazi Konak, kafić sa smeštajem, prijatno mesto za odmor i okrepljenje.
Za odlične skijaše i snoubordere ima fenomenalnih padina sa dubokim snegom.




Veliki problem prave ekskurzije koje dovode decu, turiste koji se sankaju na stazama i predstavljaju opasnost sa skijaše. Takodje i količina otpada koji ostave na stazama je neverovatna.
Na Šapki postoji jedna prodavnica u kojoj možete kupiti osnovne stvari. Što se tiče hrane, restorana, ne mogu vam biti od pomoći jer smo hranu sami spremali ali sam sigurna da može da se jede makar u postojećim hotelima kao i u Konaku na stazi.

Ono što je dobro kada idete na Popovu Šapku je to što imate mogućnost da obidjete Skoplje od koga je Šapka udaljena 48 km.
Najbolje je rezervisati neki smeštaj na bar jednu noć. Obavezno treba videti kanjon Matka, planinu Vodno sa ogromnim krstom do koga vozi gondola. O tome smo pričali predhodni put. Kao i centru Skoplja, skulpturama, starom delu Skoplja, ćevapima kod Destana.
Ovog puta obišli smo Kompleks Makedonsko Selo, na putu za Vodno. Fenomenalan kompleks na 12000 m2 sa autentičnim kućama koje predstavljaju različite delove Makedonije. Restoranom, hotelom i prelepim pogledom na grad. Ako ste pogledali video Kompleks Makedonsko Selo znaćete o čemu pričam.
Naravno može da se organizuje i izlazak. Naši domaćini su nas vodili u gostionicu LaTana sa makedonskom muzikom. Inače je u Skoplju roštilj odličan, bar ono što smo probali.
Skoplje je prelep grad koji treba videti, odlična turistička destinacija.

Нема коментара:

Постави коментар