Странице

Moji linkovi

Najnovije

понедељак, 9. мај 2016.

Bansko - a nije skijanje

Moram da priznam da je Bansko za mene bio fenomenalno otkriće i detinacija koju se trudim da uvrstim u obavezno bar jednom godišnje.Prvi put sam bila 2012 godine sasvim slučajno,privučena cenom,i dok nisam platila na kraju boravka nisam verovala da to stvarno toliko košta.Rezervaciju sam napravila preko sajta Booking.com u hotelu Balkan Jewel Resort i cena u dvosobnom apartmanu je bila 6,5 eura po osobi.Moram da naglasim da je hotel fenomenalan,relativno nov i nalazi se u naselju,kompleksu hotela Razlog.Period boravka je bio početak juna,vreme fenomenalno za sve vrste aktivnosti,šetnje,planinarenje,spa centr,kupanje na bazenima sa mineralnom vodom....

Sledeći boravak je bio nakon dve godine  1.maja 2014 godine u hotelu Cornelia Boutique Hotel  u Razlogu.Hotel je takođe sa spa welnes centrom,bazenom sa toplom mineralnom vodom i možda najlepšim delom boravka ,nezaboravnim pogledom na planinu Pirin.
2015 godine ponovo smo se vratili ovog puta sa društvom.Izbor je pao na hotel Saint George Palace Apartmens & Spa u Banskom.Trosobni apartman sa pogledom na grad je bio fenomenalan.
Ono što je karakteristično za smeštaj u Banskom je da su hoteli uglavnom fenomenalni,da je  cena za taj broj zvezdica relativno niska,da su ljudi ljubazni,da je veoma čisto,spa centri su odlični,hrana odlična.
Boravak u Banskom kada nije ski sezona zaista ima svoje prednosti.Grad je prelep.Postoji stari deo sa prelepim kamenim kućama,uličicama sa kandalabrima.Puno restorana u etno stilu,znam možda već pomalo dosadno,ali ovde je taj stil stvarno etno,prelep stil.Hrana je odlična,cene su veoma pristojne.
Naravno i tamo se razlikuju cene od mesta do mesta ali kafa je recimo oko 0,5- 1eur,pivo (a piva su im odlična kao i vina) oko 1-1,5 eur.Može da se ruča za oko 7-10 eura ,sa pićem ,salatom u predivnom ambijentu...
Bansko je okruženo banjama tako da većina hotela koja ima spa centre ima bazene sa mineralnom,toplom vodom.Sem toga u okolini postoje banje sa otvorenim bazenima za termalnom vodom.Mesto koje za mene ima posebnu draž je restoran-hotel-bazen Izgreva u banji Banya,posebno kada posle višesatnog pešačenja po planini Pirin uronite svoje umorne mišiće u vruću vodu prelepog bazena i saspete hladno Šumensko ,točeno sa ivice bazena.Šta reći?
U banji Dobrinište postoji kompleks bazena sa običnom i termalnom vodom.Utisak je takođe fenomenalan.
Cena za ulazak na bazen je 8 leva (oko 4 eura) i vredi svaku paru.
Ipak najveći utisak je grandiozna planina odnosno Nacionalni park Pirin.Vrhovi koji se dižu iznad prelepog pitomog gradića,na kojima i juna ima snega,fenomenalne šume...Sve ono što oduševljava skijaše zimi leti je još lepše.Na Pirin može da se popne gondolom,čije radno vreme treba proverit.Juna je išla samo ujutru i popodne a za vreme prvomajskih praznika je radila normalno jer je bilo dosta ljudi.Jun mesec nije sezona i nema mnogo ljudi.
Do skijališta može da se dođe i kolima.Šetnja kroz šumu je fenomenalna.Ako se kola ostave na parkingu pa se krene asfaltom peške dalje posle jedno 1,5 h dolazi se do planinarsko doma-restorana Banderica koji je uvek pun,gde može da se jede,popije hladno pivo,prirodno hlađeno.Preporučujem za predah kartofi so sirenje i Zagorku.To je u kompletu oko 2 eura.
Ako se pođe dalje dolazi se do planinarskog doma Vihren odakle se organizuju pešačke ture u svim pravcima.Penjanje na Vihren ili do planinskih jezera...Ako se rešite za planinarenje najbolje je doći kolima do doma pa odatle put pod noge.I naravno kompletna oprema,cipele,jakne,pantalone,štapovi.
Svoje oduševljenje prenela sam i na sina koji je ove godine 2016 za 1.maj otišao u isti hotel,boravio tri dana i zaljubio se u planinu.
Za njega sam napravila jedan program koji je on prilagodio sebi jer mnogo zavisi i od vremena.
Možda još nekome ovo bude od pomoći.
BANSKO 1. MAJ
29.04.-02.05.2016.



Petak,29.04.
Polazak što ranije,putovanje Pirot,Dimitrovgrad,granica,Sofija,pa onda putokaz za Pernik,Blagoevgrad...Razdaljina je 300 km,putovanje je oko 5-6h,cena putovanja 35 eur.Čim se pređe granica sa Bugarskom kupije se vinjeta oko 5 eura,može u eurima ili levovima.Ako nema na granici svraća se na prvu benz.pumpu jer i tamo može da se kupi.Na ulaz u Sofiju može da se svrati u Metro ili na putu, oko Blagoevgrada uz put se nalazi takodje Metro.
Smeštaj u hotel,šetnja do Banskog,obilazak,ručak (večera)…

Kratak opis - Bansko

Bansko je najmlađi i najrazvijeniji ski centar u Bugarskoj. Poseduje odlične uslove – snežni pokrivač od kraja novembra do kraja aprila, 65 km staza koje odgovaraju svim zahtevima (od početnika do vrhunskih skijaša), topove za veštački sneg na85% terena, brojne nove hotele i apartmne... Prosečna temperatura u januaru je oko -2°C. Sneg obilno pada i pravi stalni snežni pokrivač od oko 2m. Grad se nalazi na 930m nadmorske visine, a iznad Banskog izdvajaju se dva skijaška regiona: donji (1100-1600 m) i gornji (1700-2500 m) staze za slalom i veleslalom. Nalazi se na 150 km južno od Sofije, na severnoj strani planine Pirin (proglašene za nacionalni park).

Bansko je bugarsko skijalište broj jedan jer ima najbolji i najmoderniji ski centar. Poslednjih nekoliko godina u Bansko je uloženo nekoliko miliona evra u komplet novu skijašku oblast sa potpuno novim luksuznim hotelima i prazničnim apartmanima koji su izgrađeni odmah nasprama gondole.

Takođe, imate mnogo toga za videti i u samom Banskom, sa oko 120 kulturnih i istorijskih obeležja i mnogo toga za istražiti. Nekoliko suverilnica nude vam kreacije lokalnih umetnika i kovača. Bansko je poznato kao jedinstveno mesto od međunarodnog značaja. Pored predivne planine Pirin, Bansko poseduje i bogata istorijska obeležja. Tu su ostaci antičke tvrđave u Starom Gradištu, a nalaze se samo četiri kilometra u pravcu zapada. Južno od Banskog je Nacionalni park Pirinpod protektoratom UNESKA zbog svojih kulturnih i prirodnih lepota. Park je bogat jezerima, vodopadima, pećinama, drvećem i istorijskim lokacijama. Bansko je zajedno sa Dobriništem poznato po svojim mineralnim izvorima. Takođe preporučujemo posetu manastiru Rila.

Subota,30.04.
Doručak(švedski sto).Ako je lepo vreme može da se pođe kolima putem prema planini Pirin i skijalištima.Kolima može da se dodje do doma Banderiza gde može da se jede,popije piće (preporuka kartofi sa sirenje uz pivo).U blizini kada se krene dalje ka planinarskom domu Vihren, se nalazi prastari bor koji je dobro videti i označen je putokazima.Planinarski dom Vihren nije mnogo daleko i može se doći do njega i peške i kolima.Preporučujem šetnju jer je priroda fantastična a šetnja nije naporna,ide se asfaltom kroz šumu.Ako ste pešačili do planinarskih domova preporuka je da se spustite do mesta Banya,do Izgreva Hotel Complexa,gde može da se uživa u spoljnom bazenu sa termalnom mineralnom toplom vodom.Cena ulaza je bila oko 8 leva(4 eur)može da se popije piće kod bazena i da se ruča u restoranu.Razdaljina je od hotela oko 10 km i može da se nadje na mapi.
Povratak u hotel,šetnja do grada…..
Ukoliko je loše vreme šetnja se sužava na Bansko,može i do Izgreve,može da se ode do Kompleksa hotela Razlog( ne mesta već kompleks hotela) gde se nalazi golf klub kompleks u koji može da se udje da se razgleda.Boravak u Spa centru u hotelu….

Nedelja,01.05.
Doručak,šetnja do grada,ako radi gondola možete da se provozate do ski staza (cena povratne karte je 15 leva -7,5 eur)...ručak u nekom etno restoranu.
Odlazak do banje Dobriniste gde se nalazi kompleks bazena (ulaznica je bila oko 6 leva)i može da ode do ski staza Dobriniše,tamo nema ničega ali usput ima prelepa kafanica na malom jezercetu….
Povratak u hotel…..
Ako je vreme loše opet je tu sam grad Bansko,Spa,kuliranje….

Ponedeljak,02.05.
Doručak,napuštanje hotela.
Polazak prema Rilskim manastirima.Za Rilske manastire se ide putem prema Sofiji,skreće sa puta posle Blagoevgrada i razdaljina od hotela  je oko 96 km,1h40min vožnje.
RILSKI MANASTIR


Rilski manastir je jedinstven manastir u Evropi, najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir u Bugarskoj.
 Manastir je, prema predanju, osnovao pustinjak sveti Jovan Rilski Čudotvorac (bug. sv. Ivan Rilski) u 10. veku. Sv. Jovan Rilski je živeo u pećini nedaleko od mesta na kome se danas nalazi manastir, dok su njegovi učenici, koji su došli u planine da čuju njegovo učenje, sazidali manastir.
Manastirski kompleks je u obliku nepravilnog četvorougla, okružen zidinama visokim 24 metra. U njegovom središtu nalazi se crkva posvećena Presvetoj Bogorodici, građena od 1834 do 1837, u kojoj se čuvaju mošti svetog Jovana Rilskog, jednog od najvećih svetitelja pravoslavlja
Glavna crkva manastira podignuta je sredinom 18. veka. Crkva ima pet kupola, tri oltara i dve kapele sa strane, a najdragoceniji je zlatom okovan ikonostas, čuven po svom duborezu, na kome je četiri umetnika radilo pet godina. Čuvene su i prelepe freske kojima je oslikana glavna manastirska crkva, među kojima je i portret sv. Jovana Rilskog.
Manastirski konaci imaju preko 300 soba – kelija, četiri kapele, igumanov stan, kuhinju koja je čuvena po svojim neobično velikim kuhinjskim sudovima, biblioteku, manastirsku riznicu i muzej.
Rilski manastir dnevno poseti oko 1000 posetilaca iz celog sveta.
 Na putu do manastira nalaze etno kafanice na samoj reci pa može da se u povratku napravi pauza za kafu.

Povratak u večernjim satima.
Euro može da se menja i u hotelu,odličan je kurs.












Нема коментара:

Постави коментар