Странице

Moji linkovi

Najnovije

четвртак, 18. јул 2024.

Obično i neobično na Kipru

 


Putovanje na Kipar je nešto što smo dugo odlagali kao destinaciju. Možda zato što je moglo da se dogodi kada god smo mi to želeli zahvaljujući prijateljici koja nam je nudila svoj apartman u Larnaki. I evo nas početkom juna u avionu iz Beograda gde počinje vrela avantura zvana Kipar. Na samom sletanju pilot je obavestio da je trenutna temperatura u 2.30h 33°C. 

Vrelina nas je pratila svih sedam dana i obeležila ovo putovanje. To znači da je sve vreme na plaži u stvari bilo vreme u vodi, koja je bila izuzetno topla. To znači da je put do plaže i nazad morao da bude iz više faza i sa puno pauza za sladoled, kafu, piće....To znači da je klima non stop radila u apartmanu i da je najprijatnije bilo kada se udje u tržni centar ili bilo koji rashladjeni objekat. 

Naš boravak je, prva tri dana, bio vezan za Larnaku. To je jedan simpatičan grad čija je najveća prednost što ima aerodrom. Najzanimljivija plaža je Mackenzie plaža sa puno restorana, kafića, tuševa....Plaže su od sitnog peska, i dosta plitke. Interesantno je da je cena ležaljki na svim plažama 7,5 eura (dve ležaljke i suncobran).



Duž druge plaže, Finikoudes, ide i dugačko šetalište i mnoštvo restorančića koji su posebno interesantni i prepuni uveče, kada malo padne temperatura. Cene pića, kafe i hrane su sarene ali generalno nije preskupo. Kiparsko točeno pivo je oko 3,5 eur, kafa izmedju 2 i 5 eura, grilovani halumi sir oko 5 eura, lignje oko 12 eura.....







Moram da priznam da je tri dana za Larnaku možda i previše pa je u pravom trenutku došao, ranije ugovoreni, renta car. Sve pohvale i preporuka za Stevens Car Rentals. Cena, automobil, tačnost, bez depozita. Auto dovezen na adresu, vraćen noću na aerodrom, 4 dana 124 eura. 

Prava avantura je mogla da počne. Biti na Kipru a ne obići Aja Napu bio bi greh. I zaista, prelepe plaže, prelepa voda, beo pesak i pastelno zelena boja mora. I veća gužva, opravdano. 

Najatraktivnije plaže su Nisi i za mene Sea Caves i Konnos Beach. Nisi plaža je bila prepuna pa smo spas potražili u neposrednoj blizini i otkrili pravi dragulj, malu zelenu uvalu, Latchi Adams Beach.



Sea Caves je u stvari deo nacionalnog parka Cape Greco, atrakcije sa tirkiznom bojom mora, sistemom pećina koje su dostupne uz malo truda. Sama plaža je u stvari stena atraktivna za skakanje. 



Konnos plaža se nalazi par kilometara posle Cape Greco. Skreće se sa glavnog puta i silazi uskim putem duž kojeg ima više vidikovaca sa klupama i niz malih mesta za parkiranje, naravno besplatnih. Plaža je nekako uvučena, zaklonjena i moram da priznam da je kupanje bilo fenomenalno, možda zato što je bila poslednja posle dugačkog dana u Aja Napi.


Mislila sam da nam vrućina neće dozvoliti da obidjemo Sculpture Park ali vetrić i svežina predhodnog kupanja dala nam je snage da prodjemo kroz fenomenalan park neverovatnih skulptura koje se prostiru na 20000 m2. U produžetku se nalazi i park kaktusa.




Sledeći dan je bio rezervisan za Pafos. Tražeći plaže koje su interesantne za obilazak izdvojila se Afroditina plaža sa čuvenom Afroditinom stenom. Legenda kaže da kupanje u moru kod stene podmladjuje 10 godina. Kod mene nije delovalo. 😂 Na putu za Pafos svraćali smo na nekoliko plaža ali u odnosu na Aja Napu bile su pravo razočaranje.




Blue Lagoon je, kažu, najlepša plaža u Pafosu. Medjutum od Larnake do Pafosa smo prešli 140 km a do Plave lagune je trebalo još 40 km, tako da smo odustali. Blagi povetarac nam je dao snage da obidjemo Grobnicu kraljeva i prošetamo do tvrdjave, i moram da priznam da mi je to bio lepši utisak nego plaže koje smo obišli. Ulaznica za Tombs of the Kings je 2,5 eura i vredi svaku paru.






Pošto nam je Aja Napa ostavila lep utisak rešili smo da još jedan dan provedemo tamo, tačnije da obidjemo plaže u Protarasu.

Prvi izbor je bila prelepa plaža Fig Tree Bay. Prelepa! To je to, tirkizno more, beli pesak...




Ništa manje lepa je bila mala uvala, mini plaža pored ne mnogo veće, običnog imena, Paralia.


I eto, običan i veoma neobičan Kipar ili bar ono malo što smo uspeli da vidimo boreći se sa vrelih 40°C.